Danmark öppnar gränsen mot Skåne från och med natten mot lördag. Beslutet gäller personer som är folkbokförda i regionen.

Under torsdagen kom besked från Danmark om att öppna gränsen också för skåningar. Hittills har svenskar bosatta i Blekinge, Kronoberg och Västerbotten varit välkomna in i landet. Nu gäller det alltså också skåningar.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Uppgifterna bekräftades av det danska utrikesdepartementet på torsdagseftermiddagen.

Den danska gränsen är öppen för de regioner som haft färre än 20 nya smittade personer per 100 000 invånare, i genomsnitt de senaste två veckorna.

Gränsen öppen för utvalda regioner

Skåne finns nu med på kartan hos Statens Serum Institut i Danmark. Det innebär att Skåne nu klarar kriteriet för att skåningar ska få resa till Danmark.

– Det känns fantastiskt, för då är vi ju tillbaka nu där vi var den 13 mars när Danmark stängde gränsen för svenskar. Det betyder att vi lyckats väl med att få ner covid 19-smittan i Skåne. Vi ligger nu på ganska låga tal och det är ju det som gör att danskarna vågar ta emot oss, säger Carl Johan Sonesson, regionstyrelsens ordförande i Skåne.

Skåningar kan åka över för dagen

Helsingörs borgmästare Benedikte Kiaer twittrade ”HURRA!” strax efter att beskedet om öppnandet av gränsen kom.

Förutom att gränsen nu öppnas för personer folkbokförda i Skåne slipper de nu också den så kallade sexdagars-regeln, det skriver DR Nyheder. Det innebär att skåningar kommer att kunna åka fram och tillbaka till Danmark över dagen.

Gränsen öppnas vid midnatt natten mot lördag, bekräftar dansk polis för SVT Skåne.

Utrikesdepartementet avrådan från att resa in i Danmark ligger dock fortfarande kvar. Ett nytt beslut väntas den 15 juli.

Källa:svt.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report