Coronaläget är fortfarande väldigt osäkert och föränderligt och därför kommer regeringen var 14:e dag att fatta beslut om eventuella förändringar av rekommendationerna om avrådan från utrikes resor.

Det sade utrikesminister Ann Linde vid regeringens pressfika på torsdagen.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

De 14 länder som regeringen har lyft sin avrådan för resor till gäller fortfarande, liksom avrådan för övriga länder. De datum som möjliga nya beslut om ändrade rekommendationer ska fattas om resor är 15 och 29 juli samt 12 augusti.

Linde noterade att vi ser en fortsatt osäkerhet i många länder vad gäller coronautvecklingen, med regionala nedstängningar i flera länder och olika besked för vad som gäller för inresor för svenskar till Grekland.  

Utgångspunkten är fortsatt att UD inte kommer att hjälpa till med transport hem, vilket innebär ett stort ansvar för den enskilde att hålla sig uppdaterad om läget i landet de befinner sig, enligt utrikesministern.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson sade samtidigt beträffande coronaläget i Sverige att ”man vågar väl säga att situationen blir alltmer stabil och vi ser också allt fler positiva tendenser”. 

Han lyfte fram att antalet personer med covid-19 som vårdas i IVA nu ligger under 100 och att antalet dödsfall minskar trendmässigt dag för dag. Vidare ökar antalet tester och uppgick förra veckan till nästan 150.000 tester för pågående infektion och antikroppstester.

”Det är väldigt viktigt att hålla i detta eftersom det kan gå väldigt fort om man vistas väldigt många människor tillsammans…. Det är särskilt viktigt under sommartid att hålla fast vid rekommendationerna…Sköt det med omdöme”, sade han och kritiserade en uppmärksammad fest med en känd influencer eftersom det är vid sådana tillställningar som smittan sprids.

Johansson sade vidare att regeringen vid torsdagens regeringssammanträde beslutat om en lagrådsremiss om ännu stramare regler om frigivning efter fängelsestraff. Om man inte deltar i rehabiliteringsåtgärder får man vara beredd att sitta tiden ut. Bryter man mot ordningsregler kan man också riskera att bli av med villkorlig frigivning.

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin tog upp att regeringen i dag fattat beslut om en nationell strategi för cirkulär ekonomi och påminde om att klimatkrisen inte tar paus på grund av coronakrisen.

”Det kan inte vara allvarligare än vi ser nu för vårt ekosystem”, sade hon.

Lövin säger att vi nu måste ställa om Sverige till en cirkulär ekonomi. Strategin är uppbyggd kring en vision där resurser används på ett mycket bättre sätt än i dag. 

Källa:Nyhetsbyrån Direkt

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report