Norska hotellkoncernen i konkurs

Tor 16 jul, 2020 - 6:59

Hotellkoncernen Maribel med hotellvarumärkena First Hotel, Moxy och Courtyard by Marriot har gått i konkurs, rapporterar Svenska Dagbladet. Men om de svenska hotellen påverkas är fortfarande oklart. 

Men skulder på drygt 1 miljard kronor slog omkull koncernen, vilket Dagens Næringsliv var först att rapportera om.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Via dotterbolag i Sverige äger Maribel 15 hotell under varumärket First Hotel. Men hur den norska koncernens konkurs kommer att påverka de svenska hotellen är fortfarande oklart. 

”I dagsläget påverkas de inte av Maribels situation, det handlar om olika bolag. Det är viktigt att poängtera att de svenska hotellen inte har gått i konkurs” säger Johan Appelgren, Sverigechef på First Hotel till SvD.

Men situationen för de svenska dotterbolagen är även den tuff – samtliga befinner sig sedan slutet av juni i företagsrekonstruktion. Skulderna uppgår sammanlagt till mångmiljonbelopp.

Johan Appelgren uppger dock för SvD att det inte finns någon anledning att oroa sig. 

”Driften i Sverige och Norge fortgår, och det går att boka rum som vanligt. Man behöver absolut inte vara orolig som gäst”, säger han till tidningen. 

Sedan coronapandemin slog till har koncernens intäkter minskat drastiskt, vilket enligt bolaget ska vara orsaken till konkursen. Men även innan virusspridningen var Maribel drabbat av ekonomiska bekymmer.

”Sedan förra hösten har vi arbetat hårt för att få en långsiktig finansiering tillsammans med våra tre huvudsakliga borgenärer: Vastint, Host och Marriott. Tyvärr nådde vi inte detta mål innan coronakrisen”, säger Maribels vd Pål Mørch till Dagens Næringsliv och fortsätter:

”Det är väldigt sorgligt. Vi kan definitivt säga att konkursen är coronarelaterad. Nej, vi var inte stabila före covid-19, men vi var på väg att städa upp i en rörig ekonomisk situation och trodde absolut att gruppen skulle överleva”, säger han.

Konkursförvaltaren Egil Hatling på advokatbyrån DLA Piper kommenterar konkursen till Dagens Næringsliv.

”Vi måste arbeta dag och natt för att hitta lösningar för borgenärer och anställda” säger han.

Källa:di.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report