Foto: Flygbussarna

Strax innan coronakrisen slog till köpte norska statliga bolaget Vy svenska Flygbussarna för närmare 1,2 miljarder kronor. Då pandemin satt stopp för i princip all flygtrafik har investeringen utvecklat sig till en riktig mardröm för det norska bolaget.

”Tidpunkten för köpet är naturligtvis olycklig”, uppger bolaget för Dagens Næringsliv.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

I december förra året gick norska Vy ut med att bolaget förvärvat Flygbussarna, som kör till och från sju svenska flygplatser.

När köpet annonserades gick parterna inte ut med någon köpeskilling, men av årets första fyramånadersrapport framgår det att Vy betalade knappt 1,2 miljarder kronor för Flygbussarna.

Tillträdet skedde den 1 mars, och bara två veckor senare kablades bilder utfrån näst intill tomma flygplatser. Sedan dess har flygtrafiken i Sverige stått i princip still, och häromdagen rapporterade flygplatsoperatören Swedavia att resandet från de svenska flygplatserna minskat med 97 procent jämfört med samma period i fjol.

Flygbussarna har därmed blivit en mardrömsinvestering för Vy. Flygbussarna hade vid övertagandet en kassa på 24 miljoner kronor, vilket inte har räckt långt i den kris som skulle komma.

”Företagets rörelseintäkter under perioden 1 mars till 30 april är 20 miljoner norska kronor och resultatet efter skatt under samma period är minus 30 miljoner kronor”, skriver Vy i rapporten.

Vy skriver även att det finns skäl att skriva ned värdet på Flygbussarna, då bolaget bedöms ha ett negativt kassaflöde under resterande delen av året.

Vys kommunikationschef Nina Hauge Schage skriver till Dagens Næringsliv att ”tidpunkten för köpet av Flygbussarna naturligtvis är olycklig”.

”All kommersiell bussverksamhet i Norge och Sverige, liksom i övriga Europa, har lidit betydande förluster när kundbasen försvann över en natt”, skriver hon.

Vy, som tidigare hette NSB, ägs av norska staten.

Källa:di.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report