Källa:.fotoakuten.se

Från den 30 juli avråder utrikesdepartementet inte längre från resor till Danmark, Norge, Schweiz och Tjeckien.

Men det ligger fortsatt ett stort ansvar hos den enskilde resenären, säger utrikesminister Ann Linde (S) till TT.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

”Det är inte som att resa ett normalt år”, säger hon.

Att UD häver avrådan innebär inte att det är fritt fram för alla svenskar att resa till länderna. I Schweiz och Tjeckien har man tagit bort restriktioner för Sverigeresor, så dit går det att åka. Men i Danmark och Norge finns det fortfarande restriktioner i länderna för svenskar beroende på region.

”Det ligger ett stort ansvar på den egna resenären att hålla sig informerad”, säger Ann Linde.

Att UD har hävt avrådan för resor till Norge och Danmark beror på de lättnader i restriktionerna som båda länderna har infört. Enligt Linde är det troligt att svenskar från flera regioner kommer att släppas in i Norge och Danmark inom en snar framtid.

”Vi ser att smittspridningen i Sverige går ner så kraftigt nu att om det fortsätter så kommer det att öppnas upp för fler regioner.”

”Naturligtvis är det risk för att det blir förvirring i och med att man inte släpper in alla svenskar, det hade vi ju önskat.”

Lättnader i reserestriktioner innebär inte att resor kan genomföras som vanligt, säger Linde. Bland annat måste svenskarna fortsätta hålla avstånd och tvätta händerna även utomlands, och så kan det finnas ytterligare krav i andra länder, exempelvis krav på munskydd som resenärerna själva måste hålla koll på. Det är också bra att vara beredd på att läget kan förändras snabbt.

”Vår utgångspunkt är att UD och ambassaderna inte kommer att bistå med transporter till Sverige för den som har svårt att ta sig hem som en konsekvens av covid-19-restriktioner. Det kan hända väldigt snabbt”, säger Ann Linde.

Källa:TT

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report