Foto:SAS

EU-kommissionen har godkänt Danmarks och Sveriges planer att skjuta till upp till 11 miljarder svenska kronor till krisdrabbade flygbolaget SAS. Det meddelar kommissionen i ett pressmeddelande. 

I slutet av juni offentliggjordes det skandinaviska flygbolaget SAS ett räddningspaket på totalt 14,25 miljarder kronor där svenska och danska staten ökar sitt ägande genom att skjuta till 5 respektive 6 miljarder kronor. 

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

I förra veckan beslutade SAS styrelse att justera delar av sin tidigare rekapitaliseringsplan och fick därmed stöd av sina två största aktieägare, den svenska och danska staten, tillsammans med den tredje största aktieägaren Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

Medlemsstaternas rekapitalisering innebär omkring 2 miljarder kronor genom nyemission av stamaktier, fördelat mellan staterna. 3 miljarder kronor kommer genom tecknings- och garantiåtaganden i en företrädesemission av nya stamaktier, fördelat mellan Danmark och Sverige.

Resterande 6 miljarder svenska kronor rekapitaliseras genom emission av nya hybridobligationer som inte kan konverteras till aktier, varav 2,5 miljarder svenska kronor tilldelas Sverige och 3,5 miljarder svenska kronor till Danmark.

Källa:di.se

”SAS spelar en avgörande roll för de skandinaviska ländernas konnektivitet och ekonomier”, säger EU-kommissionens vice ordförande Margrethe Vestager, som har ansvar för konkurrenspolitiken, i pressmeddelandet.

”Jag välkomnar att privata investerare deltar i planen, eftersom det begränsar behovet av statligt stöd samtidigt som det hjälper företag som drabbats av covid-19-pandemin att återhämta sig”, fortsätter hon.

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report