Antalet gästnätter på hotell, camping, stugbyar och vandrarhem i Sverige var i juli 32 procent lägre än i juli 2019. Motsvarande nedgång i juni var 48 procent. Återhämtningen beror på ett ökat inhemskt resande, visar statistik från Tillväxtverket.

”Det är positivt att det inhemska resandet ökade under juli. Det har dock inte kompenserat för det stora bortfallet av utländska turister. Under sommarmånaderna utgör de en stor andel av gästnätter i de flesta län”, säger Kristian Seth, analyschef på Tillväxtverket, i en kommentar i ett pressmeddelande.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

I 10 av 21 län ökade de svenska gästnätterna jämfört med i juli 2019, där Jämtland var den största vinnaren, följt av Kronobergs och Gävleborgs län. Svenska övernattningar utgjorde 91 procent av det totala antalet gästnätter.

Störst nedgångar i det totala antalet gästnätter hade Norrbottens och Stockholms län, -60 respektive -59 procent jämfört med föregående år. Bäst klarade sig Gävleborgs län med en minskning på 4 procent.

Trots att många grannländer under juli lättade på sina restriktioner för resor till Sverige fortsatte minskningen av gästnätter från utlandet att vara lika stor som månaderna innan. Antalet utländska gästnätter minskade med 81 procent jämfört med juli 2019. Motsvarande siffra för juni 2020 var en minskning med 80 procent. 

Gästnätterna för de två största utländska marknaderna i Sverige, det vill säga Norge och Tyskland, minskade med 88 respektive 76 procent jämfört med juli föregående år.

Källa:Nyhetsbyrån Direkt

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report