Fredagsnatten blir för många fransmän den sista med öppna barer och restauranger på ett bra tag på grund av coronapandemin.

 Även Belgien stänger sina vattenhål, medan Tyskland skärper reglerna.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Frankrikes regering återinför det nattliga utegångsförbudet i stora delar av landet sedan smittspridningen åter ökar.

Efter en sommar med minskad smittspridning tycks en andra våg av covid-19 ha rullat in och allt fler länder inför nu skärpta restriktioner som en följd. Världshälsoorganisationen WHO kallar den rådande situationen i Europa för ”mycket oroväckande”.

Från och med midnatt natten mot lördagen råder utegångsförbud mellan klockan 21 och 06 i huvudstaden Paris samt åtta andra städer. Totalt kommer över 20 miljoner, av Frankrikes drygt 67 miljoner invånare, att påverkas.

Många bar- och restaurangägare bävar nu inför det kommande förbudet.

”Jag har aldrig sett något liknande under de 50 år jag varit här”, säger Stain Roman, chef på restaurangen La Mere Buonavista i Marseille, en av de städer som påverkas.

”Vad har man för val? Vi kommer att stänga på kvällarna då alla måste vara hemma klockan nio. ”

Fransmännen är inte ensamma om att stå inför striktare restriktioner.

Belgien meddelade på fredagen att barer och restauranger stängs i fyra veckor. Den federala regeringen hänvisar till en andra våg i coronapandemin. Beslutet gäller från måndag den 19 oktober.

”Detta virus påverkar vårt land svårt. De närmaste veckorna blir tuffa, men vi måste ta dessa beslut för att undvika det värsta”, sade premiärminister Alexander De Croo efter ett fem timmar långt regeringsmöte.

Även en form av utegångsförbud från midnatt till fem på morgonen införs under en månad.

Tyskland kommer också att skärpa reglerna, bland annat kommer antalet personer som tillåts träffas i slutna sällskap att minskas, och restauranger och barer ska hållas stängda mellan klockan 11 på kvällen och 6 på morgonen.

Restriktionerna skärps som en del av ökad smittspridning i landet – över 5.000 nya fall av smittan rapporterades nyligen under loppet av ett dygn.

Även här är det med bävan många ser på de kommande skärpningarna – och i vissa fall även trots.

En domstol i Tysklands huvudstad Berlin slår nämligen fast att man bör vänta med delar av coronarestriktionerna. 

Domstolen fastslår att beslutet att begränsa barernas och restaurangernas öppettider är en oproportionerlig begränsning och att det ”inte framgått med tydlighet” att denna åtgärd kommer ha en bromsande effekt på smittspridningen.

Utlåtandet kommer efter att elva restaurang- och barägare överklagat beslutet om de nya restriktionerna.

I överklagan påpekas att smittspridning ofta istället utgår från privata sammankomster, resor och arbetsplatser som exempelvis slakterier.

Källa:TT

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report