Foto:Tallinks

Tallink Silja varslar samtliga sina drygt 500 ombordanställda och rederiet vädjar till regeringen att förlänga korttidspermitteringarna. Enligt branschorganisationen Visita omfattas 60.000 personer av korttidsspermitteringarna bara i besöksnäringen som nu hotas av en stor våg av varsel om inte regeringen snabbt ger besked om att förlänga stödet.

”Tyvärr står vi nu inför en i det närmaste katastrofal situation. Möjligheten till korttidspermitteringar, som hittills räddat många jobb, löper för vår del ut i slutet av november, och inga besked har kommit från regeringen om en förlängning trots att möjligheten finns i lagen”, säger Marcus Risberg, vd för Tallink Silja AB.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Han uppger att rederiet på torsdagen lagt ett mycket stort varsel om uppsägning gällande samtliga ombordanställda inom kollektivavtalsområdena SEKO och SBF. 

”Det handlar om samtliga drygt 500 ombordanställda på våra två svenskflaggade fartyg. Det känns otroligt tungt men är tyvärr nödvändigt.”, säger Marcus Risberg. 

Di har tidigare rapporterat om att Tallink Silja tvingats varsla och säga upp personal efter att coronapandemin lett till att efterfrågan kollapsat. Myndighetsbeslut och reserestriktioner har gjort att fartygen tvingats tas ur trafik och intäkterna har försvunnit i princip helt. 

Tack vare möjligheten till korttidspermitteringar har Tallink Silja delvis kunnat ställa om sin tidigare trafik till Finland och Baltikum för att i stället köra inrikeskryssningar under sommaren och hösten. ”Dessa har tagits emot oerhört väl av marknaden. Men när korttidspermitteringarna nu försvinner, upphör möjligheten att bedriva även denna verksamhet”, säger Marcus Risberg. 

Förutom eventuella uppsägningar av uppemot 500 svenska sjömän påverkar Tallink Siljas nedskärning såväl varuförsörjningen och industrin som besöksnäringen, uppger han. 

”Ett normalt år genererar kryssningstrafiken med passagerarfartyg till och från Stockholm cirka 10 miljoner passagerare och cirka 5 miljarder kronor i intäkter för besöksnäringen och handeln bara i Stockholm. Vi är övertygade om att många andra bolag i branschen också hotas av stora varsel. För att undvika det uppmanar vi regeringen att ändra linje och så snabbt som möjligt förlänga korttidspermitteringarna”, säger Marcus Risberg. 

Visita, som är bransch- och arbetsgivarorganisation inom besöksnäringen, bedömer att en mycket stor våg av varsel är på väg inom kort på grund av att det statliga stödet genom bland annat korttidspermitteringar löper ut snart.

”Det är en tickande bomb. Jag får dagligen signaler från våra medlemsföretag om att mångder av nya och mycket stora varsel är nära förestående på grund av att perioden med bland korttidspermitteringar är på väg att ta slut”, säger Jonas Siljhammar, vd Visita.

Besöksnäringen som omfattar tusentals företag inom bland annat hotell, restauranger, campingar och skidanläggningar sysselsatte före pandemin runt 200 000 personer. 

”Många jobb har redan gått förlorade på grund av den katastrofala nedgången där inte minst myndigheternas omfattande restriktioner, som fortsätter slå väldigt hårt. Men över 60.000 anställda bara inom besöksnäringen omfattas av korttidspermitteringar och många av de jobben är nu i farozonen om inte regeringen agerar snabbt”, säger Jonas Siljhammar.

Förutom att utnyttja möjligheten att förlänga systemet med korttidspermitteringar borde regeringen även förlänga omställningsstödet liksom det anstånd med skatteinbetalningar, anser Visita. 

Tallink Siljas ägare Tallink är noterat på Helsingforsbörsen och har ett börsvärde på i skrivande stund 427 miljoner euro. Största ägare är enligt Holdings estniska Infortar med 39 procent av aktierna.

Källa:di.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report