Foto:SkiStar

Med kort tid kvar till Skistars vintersäsong rusar spridningen av covid-19. I Dalarna, med ett av Sveriges mest populära skidområden, Sälenfjällen, är utvecklingen oroande, enligt smittskyddsläkaren Anders Lindblom som inte utesluter att Skistar får rådet att stänga anläggningar.

Stefan Sjöstrand, vd för Skistar, framhåller att Folkhälsomyndigheten är positiva till bolagets åtgärder.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

I våras stängde Skistar sina svenska anläggningar tidigare än planerat efter råd från Folkhälsomyndigheten – trycket på sjukvården var då mycket högt efter en längre tids omfattande smittspridning.  

Nu ser Skistar en stark efterfrågan inför den kommande vintersäsongen. Den första oktober meddelade Skistar att bokningarna hade ökat med 10 procent.

Samtidigt stiger antalet fall av coronaviruset i Sverige snabbt vilket ökar risken för att pandemin kan komma att påverka även denna skidsäsong.

”Det är en oroande utveckling här precis som i övriga Sverige. Vi har en stor smittspridning”, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare Region Dalarna. I länet driver Skistar populära skidanläggningar i Sälenfjällen. 

Smittskyddsläkaren utesluter inte att Folkhälsomyndigheten kan ge Skistar rådet att stänga ned verksamheten igen om situationen förvärras.
”Om vi får många fall kan det komma nya lokala allmänna råd. Det är Skistar medvetna om”, säger Anders Lindblom som anser att myndigheterna har en bra dialog med Skistar och att bolaget tagit ansvar under coronakrisen.

Även i Region Jämtland Härjedalen, som omfattar Skistars anläggningar i Åre och Vemdalen, ökar antalet sjukdomsfall.

”Vi har en ökad smittspridning, men inte lika stor som i andra regioner”, säger Anna Fremner, primärvårdschef för Region Jämtland Härjedalen.

I Norge har Skistar anläggningar i både Trysil och Hemsedal. Den norska Folkhälsomyndigheten, FHI, är dock bekymrade över utvecklingen i landet – antalet sjukdomsfall har stigit markant de senaste veckorna. På torsdagen införde den norska regeringen nya rekommendationer och uppmanade befolkningen att undvika onödiga inrikesresor.

”Detta innebär en stark broms på alla turistresor i Norge”, skriver Preben Aavitsland, överläkare på norska folkhälsomyndigheten FHI, i ett mejl till Di och tillägger att råden kan se annorlunda ut när skidsäsongen börjar.

Skistar tar sitt ansvar och har infört en rad försiktighetsåtgärder i samråd med bland annat vården på samtliga destinationer, säger vd:n Stefan Sjöstrand.

”I vår löpande dialog med Folkhälsomyndigheten har de varit positiva till de åtgärder som vi har vidtagit för att coronasäkra våra destinationer”, fortsätter han. Bland åtgärderna finns digitala lösningar för att undvika köer vid in- och utcheckning. 

Enligt vd:n har den ökade smittspridningen inte ännu påverkat starten på vintersäsongen, som planeras till mitten eller slutet på december beroende på snö och kyla. 

Hur ser du på risken att Skistar får rådet att stänga ned igen?
”Det är jättesvårt att uttala sig om. I våra diskussioner med vården har vi fått veta att man lärt sig väldigt mycket om hur man ska behandla den här sjukdomen och vi har en löpande dialog. Vi följer utvecklingen noga och myndigheternas rekommendationer.”

Mot bakgrund av den starka efterfrågan inför vintersäsongen, är det försvarbart att samla så många människor på era destinationer?
”När vi anger bokningsläget visar det bara vilka som bokat vid det givna tillfället jämfört med året före, det behöver inte betyda att det blir fler gäster än normalt. Alpinskidåkning är en kontaktfri utomhusverksamhet och Folkhälsomyndigheten säger att smittorisken är liten i liften och utomhus i backen – det är den verksamhet vi bedriver.”

Det är även viktigt att gästerna tar sitt ansvar och inte reser vid sjukdomssymtom, tillägger Stefan Sjöstrand. 

Har ni fått många avbokningar?
”Det kan jag inte svara på eftersom vi är mellan rapporter.”

Sedan rapportsläppet den 1 oktober har Skistaraktien dykt på Stockholmsbörsen. Totalt har aktien tappat runt 18 procent den senaste månaden.

”Vi tror på vår verksamhet långsiktigt och det hoppas jag våra investerare gör också”, säger Stefan Sjöstrand. 

Källa:di.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report