Flygbranschen går på knäna under coronapandemin. Trots det väljer Pajala kommun att göra en satsning på att bygga ut sin flygplats. Förhoppningen är att kunna locka till sig fler europeiska turister kommande vintrar.

I snart tio års tid har Pajala tagit emot turister från Storbritannien som har velat uppleva vintern och kanske träffa tomten. Men flygplanet har alltid tvingats stå och vänta på turisterna då det inte finns utrymme i terminalen. I nuläget kan alltså Pajala flygplats ta emot 150 passagerare, men då måste de resa hem med samma flygplan som de kom med.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Flygplatschefen tror på stor utveckling

Nu vill Pajala kommun bygga ut flygplatsen för att turisterna ska kunna kliva på ett nytt flygplan som landar med ytterligare 150 gäster, så att det alltså finns plats för 300 resenärer i terminalen samtidigt – och därmed fler turister. 

– Men vi måste få bort pandemin först, naturligtvis. Det är en stor bromskloss, säger Thomas Scherman.

Över 4000 resenärer 2019

Charterturisterna står för en stor andel av det totala resandet på flygplatsen. Under 2019 var det 2 059 charterturister som kom med de elva flygen och, förstås, lika många som reste väg. I statistiken räknas de som 4 118 resenärer.

Stort tapp under pandemin

Samtidigt uppgick det totala resandet mellan Pajala och Luleå, ankommande och avresande, till 2 197 passagerare. Tillsammans blir det 6 315 resande.

Bortfallet av charterturister i år på grund av coronapandemin gör att det totala tappet på flygplatsen också blir slående. Fram till och med november hade bara 917 passagerare rest till och från Pajala.

Källa.svt.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report