Köpcentrum och butiker i Danmark kommer att tvingas stänga, meddelar statsminister Mette Frederiksen (S). Från juldagen till den 3 januari kommer i praktiken hela handeln – förutom livsmedelshandel och apotek – att hållas stängd.

De nya påbuden tillkännagavs på en presskonferens sent på onsdagseftermiddagen och träder i kraft för alla köpcentrum redan på torsdagen, enligt tidningarnas uppgifter. Efter julafton uppges det växa och gälla hela detaljhandeln i landet, med undantag för livsmedelsbutiker och apotek.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

”Vi har nu nått riksnivå fyra i hela landet”, konstaterade Mette Frederiksen.

Fram tills nu har risknivå fyra – vilket är den nästa högsta risknivån – gällt i tre danska regioner.

”Vi sänker samhällsaktiviteten ytterligare. Därför inför vi ytterligare restriktioner nu, som ska gälla till efter nyår. Vi gör det för att vi ska fira jul och för att vi står inför januari och februari, som myndigheterna förväntar sig kan bli tuffast under pandemin.”

Under onsdagen har utökade restriktioner redan trätt i kraft i hela Danmark, som bland annat innebär att restauranger och barer måste hålla stängt. På pressträffen bekräftades att alla köpcenter tvingas stänga på torsdagen och på måndag måste privata näringsidkare som exempelvis frisörer att bomma igen.

”Från fredag den 25 december till den 3 januari kommer Danmark i praktiken att vara nedstängt”, slog Frederiksen fast.

Antalet smittade människor som lagts in på danska sjukhus har ökat snabbt de senaste dagarna. I Köpenhamnsregionen har alla icke-akuta behandlingar och operationer skjutits upp för att covidpatienter ska kunna prioriteras.

Källa:TT

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report