Foto:mediacentre.gatwickairport.

Regeringen är på väg att fatta beslut om att införa reseförbud från Storbritannien efter upptäckten av en ny stam av coronaviruset i landet.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger till SVT Nyheter att ett formellt beslut ska fattas i morgon.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

”Vi förbereder ett beslut om inreseförbud från Storbritannien. Det ska kunna börja gälla så snart som möjligt”, säger Damberg till SVT.

Beslutet fattas mot bakgrund av att det upptäckts en ny stam av coronaviruset i landet. De nya fallen av virusstammen VUI 202012/01 bekräftas av den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC, uppger Folkhälsomyndigheten (FHM) för TT.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson anser att resestoppet är en rimlig försiktighetsåtgärd i det läget som uppkommit, skriver han på myndighetens webbplats.

Myndigheten kommer på måndag att komplettera regeringens beslut med regler för dem som trots allt anländer från Storbritannien den närmaste tiden, det vill säga svenska medborgare som inte kan nekas inresa, och för dem som redan anlänt till Sverige under den senaste tiden.

Det är enligt Folkhälsomyndigheten för tidigt att säga om den nya virusmutationen är mer smittsam, trots rapporter om uppemot 70 procents ökad smittsamhet.

”Den nya varianten finns redan i ett antal EU-länder och det är inte alls uteslutet att den redan finns i Sverige men vi har ännu inte kunnat bekräfta det”, skriver Johan Carlson.

SAS Sveriges presschef Freja Annamatz säger att flygbolaget ännu inte har fattat några beslut om huruvida flygningar från Storbritannien kommer att ställas in.

”Vi har en flight i kväll som landar från Storbritannien, och sedan får vi se hur det blir framåt och värdera det. Men det vi gör är att följa reserestriktionerna som kommer, och det innebär i sin förlängning att vi med största sannolikhet kommer att behöva ställa in resor”, säger Annamatz.

Swedavia, som bland annat driver Arlanda flygplats, har ännu inte blivit informerade om några nya restriktioner och vidtar därför inga särskilda åtgärder för flyg från Storbritannien, uppger bolagets presstjänst till TT.

I Italien uppger hälsodepartementet att en person som återvänt med flyg från Storbritannien testat positivt för den nya virusmutationen, rapporterar tidningen la Repubblica. Italien har, liksom många andra europeiska länder, stoppat resor från Storbritannien på söndagen.

Källa:TT

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report