Foto:mediacentre.gatwickairport.

Den snabba smittspridningen och de ökade dödstalen har fått Storbritanniens regering att agera. Nu träder England återigen in i en nedstängning.

– Det är tydligt att vi måste göra mer, säger premiärminister Boris Johnson.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Den nya muterade virusvarianten har drabbat Storbritannien hårt.

Sjukvården är mer ansträngd än den varit någon gång under hela pandemin. Andelen patienter som vårdas på sjukhus i England har ökat med 30 procent på en vecka. Dödstalen har ökat med 20 procent under samma period. Om inget sker kan sjukvårdssystemet nå sin maxkapacitet inom 21 dagar, varnar premiärministern.

– Det innebär att regeringen återigen kommer att instruera er att stanna hemma, säger Boris Johnson i ett direktsänt tal under måndagskvällen.

Ny nedstängning

För att stävja den oroande utvecklingen träder England återigen in i en ny nedstängning, eller så kallad lockdown, liknande den man hade i mars 2020. De nya reglerna börja gälla från onsdagen och kommer att beröra omkring 56 miljoner människor.

Det innebär bland annat att engelsmännen nu bara tillåts lämna hemmet av ett antal giltiga skäl, bland annat för att handla nödvändiga varor, ta sig till arbetet (om man inte kan arbeta hemifrån), motionera, söka sjukvård och undkomma fysisk misshandel i hemmet.

Dessutom kommer skolorna i England övergå till hemundervisning med omedelbar verkan.

Vaccinerat mer än övriga Europa

En stor skillnad mellan situationen i våras och den situation som råder nu är vaccineringen, säger Boris Johnson.

– Vi i Storbritannien har vaccinerat fler människor än övriga Europa tillsammans, säger Johnson och fortsätter:

– Om allt går väl kommer vi ha erbjudit en första vaccindos till alla i de fyra mest prioriterade grupperna i mitten av februari.

Det innebär alla personer som bor på äldreboenden och personal som arbetar där, alla personer över 70 år, all hälso- och sjukvårdspersonal samt socialarbetare i frontlinjen och personer som är särskilt känsliga för viruset av andra skäl.

Kan upphöra i februari

Även om vaccineringen går enligt plan kommer det ta ytterligare några veckor innan de prioriterade grupperna får sin andra dos och når immunitet. Och det kan ta ytterligare veckor innan pressen på sjukvårdssystemet släpper, enligt premiärministern.

– Vi måste därför vara försiktiga gällande tidtabellen framåt, säger Boris Johnsson.

Han tillägger dock att man kan komma att träda ur nedstängningen redan i mitten av februari om allt går enligt planerna.

Källa:svt.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report