Foto:boeing.com

Flygplanstillverkaren Boeing ska enligt USA:s justitiedepartement betala 2,5 miljarder dollar (nära 20,5 miljarder kronor) som följd av två olyckor som krävde 346 människors liv.

Olyckorna av flygplanstypen Boeing 737 Max inträffade i oktober 2018 och i mars 2019. Ett plan tillhörande flygbolaget Lion Air störtade i Indonesien och ett plan från Ethiopian Airlines kraschade i Etiopien och totalt omkom 346 människor.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Båda olyckorna hade kopplingar till piloter som fick problem med autopiloten.

Flygplanstypen fick sedan flygförbud världen över och har först nyligen fått börja flyga igen. Det har kostat Boeing enorma summor även i avbeställningar och ersättningar.

Åklagare har brännmärkt Boeing och sagt att företaget satt ”vinst före uppriktighet”, för ”halvsanningar” samt för att försöka dölja sanningen om de tekniska bristerna.

I den nya uppgörelsen ingår nära 244 miljoner dollar i böter, nära 1,8 miljarder dollar i ersättning till flygpassagerare samt 500 miljoner dollar till en fond som bland annat ska fördela skadestånd till dödsoffrens anhöriga och pengar för deras juridiska kostnader.

Källa:TT

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report