Foto:norwegian

Norwegians styrelse har på torsdagen lagt fram en ny affärsplan i sitt led att få bolaget på fötter igen. Bland annat planerar bolaget att skrota långdistansflygningarna för att i stället fokusera på Norden. Dessutom väntar en nyemission för att minska skulderna.

Enligt förslaget på affärsplan ska Norwegian erbjuda ett europeiskt kordistanslinjenät, med inrikesresor i Norge, resor i Norden samt mellan Norden och andra viktiga destinationer i Europa. Totalt planerar Norwegian att ha runt 50 flygplan i drift under 2021 och successivt öka till cirka 70 flygplan under 2022.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Därmed planerar bolaget att lägga ned sin långdistansverksamhet.

”Norwegians hela Dreamlinerflotta har varit parkerad sedan mars 2020 och det finns en stor osäkerhet kring efterfrågan på långdistanslinjer framöver. Med sådana förutsättningar är Norwegians långdistansverksamhet inte hållbar och bolaget har därför beslutat att avveckla den”, uppger bolaget i ett pressmeddelande.

Till följd av det beslutet har styrelserna för dotterbolagen som huvudsakligen sysselsätter medarbetare på långdistans i Italien, Frankrike, Storbritannien och USA, kontaktat insolvensutövare.

Genom den nya affärsplanen är förhoppningen att Norwegian ska minska skulden till cirka 20 miljarder norska kronor. Vid utgången av september låg skulden på 48,5 miljarder norska kronor.

Som en del av det ska bolaget ta in 4,5 miljarder norska kronor i nytt kapital genom en kombination av nyemission till befintliga aktieägare, en riktad nyemission till nya aktieägare och andra former för eget kapital. Enligt ett börsmeddelande kommer nuvarande ägare att ha runt 5 procent av bolaget efter rekonstruktionen.

”Bolaget har tagit emot konkret intresse för deltagande i nyemissionen. Norwegian har nyligen även återupptagit dialogen med den norska regeringen om möjligt statligt deltagande baserat på den nya affärsplanen”, uppger Norwegian.

Den irländska reorganiseringsprocessen och den norska rekonstruktionen fortsätter som planerat. Planen som presenteras på torsdagen förutsätter godkännande i båda processerna, stöd från borgenärer och därefter domstolsgodkännande.

Norwegians aktie faller drygt 3 procent i den inledande handeln på Oslobörsen på torsdagen. Aktiekursen är ned över 98 procent de senaste tolv månaderna.

Källa:di.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report