Den norska regeringen gav på torsdagen sitt stöd till det tungt skuldsatta norska flygbolaget Norwegian. Därmed är konkursrisken i princip undanröjd, enligt Sydbanks flyganalytiker Jacob Pedersen, som tillägger att det också är bäddat för luftfartsstrid mellan Sverige och Norge på lite längre sikt.

Ännu är detaljerna för norska regeringens åtagande okänt, men oavsett vilket är statens engagemang ”en ovärderlig komponent i räddningen av Norwegian, sade Jacob Pedersen till Ritzau.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

”Ur min synvinkel betyder det att en norsk konkurs ser mycket osannolik ut. Detta är den motreaktion som behövs för att locka andra finansiärer”, sade han.

Det senaste året, där pandemin ryckt undan mattan för flygbolagen, har statliga stöd för sektorn varit lika med räddning. Meddelandet från Norwegian kommer troligtvis att tolkas just mot den bakgrunden, tror Jacob Pedersen.

”Man har ju en ståndpunkt till dess att man hittar en ny. Av försiktighetsskäl inte kommit mycket till hjälp från den norska regeringen fram till nu”, konstaterar Jacob Pedersen.

Regeringen har undersökt de många initiativ som Norwegians ledning lanserat för att sanera bolagets tunga skuldsida. Det har bland annat inkluderat rekonstruktion i flera länder där koncernen har sina bolag. 

”Inom loppet av ett år har Norwegian planerat två stora räddningsplaner”, betonar Jacob Pedersen

Samtidigt har leasingföretagen och amerikanska banker, som fyllde mycket av Norwegians ägarcirkel efter den första räddningsplanen där skulder byttes mot aktier med gigantisk utspädning för tidigare ägare som följd, minskat sitt innehav.

”Vi bör komma ihåg att det här således inte är en räddning av de kinesiska leasingföretagen och de amerikanska bankerna. Det har också varit betydelsefullt för den norska regeringen, fortsätter Jacob Pedersen.

Flyganalytikern betonar också att den norska regeringen för inte så värst många år sedan var en viktig delägare i SAS, men nu i stället blir en viktig delägare i SAS största konkurrent.

”Det här bäddar för en nordisk luftfartsstrid, med Norge och Norwegian på ena sidan och SAS, Sverige och Danmark är på andra sidan. Det blir spännande att se vad SAS får för möjligheter på den norska marknaden framgent”, sade Jacob Pedersen till den danska nyhetsbyrån.

Vad avser just SAS har Sydbank-analytikern svårt att se att dagens nyheter på något sätt kan gynna SAS, eftersom det nu finns en konkurrens mellan SAS och den norska staten.

”Det är i sig inget som kommer påverka på kort sikt, men däremot i en längre utsträckt framtid givet att Norge är det land där SAS har flera av sina viktigaste verksamheter”, betonar Jacob Pedersen.

Norwegians aktie stärktes med öve 13 procent på torsdagsmorgonen, samtidigt som SAS aktie steg 1,5 procent.

Käla:nyhetsbyrån direkt

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report