Foto:Boeing

Resebolagen upplever en stor ökning i antalet bokningar inför sommaren sedan vaccineringen påbörjats. Ett trendbrott är att resenärer som normalt bokar reguljärflyg nu vänder sig till charterbolagen eftersom de då omfattas av paketreselagen.

”Normalt är det en fjärdedel som väljer charter, nu är det nära hälften”, säger Michael Kapil, marknadschef på Ticket.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Resebranschen har upplevt ett stålbad sedan pandemins intåg med tapp på över 90 procent. Hos researrangörer syns nu ett litet ljus i tunneln i form av kraftigt ökade bokningar inför sommaren och nästa vinter – även om det fortfarande är från låga nivåer.

”Sedan vi fick positiva besked kring vaccin har bokningarna dubblerats från vecka till vecka. Men jämfört med ett normalt år ligger vi fortfarande 80-90 procent lägre”, säger Adam Györki, presschef på charterjätten Tui. 

Något som sticker ut i bokningsmönstret är att nästa års vinterresor bokas redan nu.

”Vi ser en positiv trend och märker av ett stort ressug genom de undersökningar vi gör, folk saknar att resa och vi spår en reseboom. Även om vi inte kommer komma upp i normala nivåer i år så tror vi på en bra sommar och framför allt en bra nästa vinter”.

Något som också sticker ut i pandemins spår är att en större andel än normalt väljer charteralternativet framför det reguljära. Enligt resebyrån Ticket bokas ungefär hälften av alla resor via charterbolagen mot tidigare 25 procent. Anledningen är att charterbolagen använder sig av paketreselagen i större utsträckning som ger pengarna tillbaka för både resa och boende om resan ställs in eller om UD avråder från att resa. Du kan också få pengarna tillbaka om du tillhör en riskgrupp där läkare avråder från att resa eller om turistattraktioner eller infrastruktur stängs ner vilket gör att själva syftet med din resa inte kan uppfyllas.

Hos både Tui och Ving erbjuder man dessutom generösare bokningsvillkor än normalt för att fler ska våga boka. 

”Vi har infört bättre möjligheter att boka av och om och lovar pengarna tillbaka inom sju dagar om resan skulle ställas in”, säger Fredrik Henriksson, Vings kommunikationschef.

Till skillnad från flygbolagen erbjuder charterbolagen också gratis coronatest.  Huruvida destinationerna kräver ett negativt coronatest varierar dock. Spanien och Kanarieöarna hör till de som kräver ett negativt test medan Portugal inte gör det. Kroatien har infört krav på covid-test om man kommer från länder på EU:s röda lista över smittspridningen, där Sverige ingår.

För tillfället finns det resor till Teneriffa och Kanarieöarna att välja mellan hos Tui och Ving. Men till sommaren utökas utbudet där Grekland, Cypern och Mallorca hör till de mest bokade hittills.

”Eftersom både Spanien och Kanarieöarna kräver negativa test känner säkert många att det är ett tryggt resmål att flyga till. Vi märker av ett stort intresse, men det är betydligt färre som bokar jämfört med de som hör av sig. Många väljer att avvakta och slår till till när man är säker på att inte situationen inte förändras”, säger Michael Kapil, marknadschef på Ticket.

Förutom Kanarieöarna har Ticket märkt av en del bokningar till Dubai, trots att det är ett resmål från ett land som UD avråder resor till. 

”Då gäller inte hemförsäkringen, men istället finns det flygbolag som valt att inkludera samma typ av skydd i biljettpriset så många tycker det är värt att ta den risken. Dubai kräver också ett nytaget covid-test men vi rekommenderar ändå inte kunder att resa någonstans dit det är UD-avrådan”, säger Michael Kapil. 

På EU:s toppmöte i torsdags togs frågan upp om ett särskilt vaccinpass för att underlätta rörligheten i unionen. Något som resebranschen välkomnar. 

”Det vi har saknat under den här pandemin är en harmonisering av villkoren i olika länder, det skulle underlätta för alla oavsett vad man landar i”, säger Tui:s Adam Györki.

Vings Fredrik Henriksson håller med:

”Det är positivt att man pratar om att ha en plan som är gemensam för EU. Men det är inte den enda lösningen, alla kommer ju inte att vaccineras, då måste det finnas alternativa vägar för dem, att man till exempel kan snabbtestas.” 

Källa:di.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report