Foto:Kammarkollegiet

Läget för paketresebranschen är allvarligt. Pandemin har skapat en situation som innebär att många resenärer inte fått tillbaka pengar för resor som ställts in, avbokats eller förkortats. Regeringen har därför fattat beslut om en förordning om ett statligt lån till arrangörer av paketresor för att de ska kunna betala tillbaka sina återstående skulder till resenärer.

För företag som vill ansöka om statligt lån

Ansökan om det statliga lånet görs hos Kammarkollegiet.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Om en paketresa ställs in har resenären enligt gällande lagstiftning rätt att få pengarna tillbaka inom 14 dagar. Resenären kan även avboka avgiftsfritt och har rätt att få pengarna tillbaka om paketresan väsentligen påverkas av oundvikliga och extraordinära omständigheter.

Pandemin har inneburit att paketresearrangörer enligt paketreselagen (2018:1217) ska betala tillbaka stora summor till resenärer för inställda, avbeställda eller förkortade resor under kort tid, oavsett om de fått tillbaka motsvarande medel från sina underleverantörer, till exempel från hotell och flygbolag. För att möjliggöra för arrangörer att betala återstående skulder införs en tidsbegränsad möjlighet till statligt lån. Lånet löper på 3 eller 6 år till låg ränta.

Lånet får avse återbetalningar för resor som bokats före den 31 oktober 2020 och som skulle ha påbörjats någon gång under perioden 1 mars 2020 – 31 januari 2021, eller som påbörjats och avbrutits under den perioden.

Första ansökningsdag är 10 februari. Kammarkollegiet är administrerande myndighet och ansökan ska ha inkommit till myndigheten senast 1 mars i år för att lånen ska kunna betalas ut snarast möjligt.

Möjligheten till statligt lån för paketresearrangörer bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report