Foto:sas

SAS var ett av de bolag som drabbades av det omfattande hackarangreppet mot det amerikanska it-företaget Solarwinds förra året, skriver Dagens Næringsliv. Ingen information har dock stulits, försäkrar säkerhetschefen.

SAS fick information om händelsen för första gången den 13 december förra året, enligt flygbolagets säkerhetschef Thomas Widén.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Bolaget hade installerat en skadlig version av programvaran Orion, som utvecklas av det amerikanska it-bolaget Solarwinds. Hackarna fick därmed tillgång till en så kallad bakdörr in i SAS system som gör det möjligt för angriparna att stjäla stora mängder information.

Flygbolaget har dock ingen information om att bakdörren har använts.

”Bakdörren vi hittade efter Solarwinds-attacken är stängd. Men vi fortsätter att leta efter andra bakdörrar. Den här gången försökte hackarna ta sig in genom Solarwinds, nästa gång kommer det att ske genom någon annan. Vi måste bara fortsätta leta. Och förhoppningsvis hittar vi ingenting”, säger Thomas Widén till Dagens Næringsliv.

Det var i december förra året som amerikanska myndigheter bekräftade att en storskalig hackerattack pågick mot storföretag och organisationer. Hackarna tros ha utnyttjat skadlig kod i samband med en automatisk uppdatering av Solarwinds plattform Orion. I samband med det uppmanade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, svenska företag som använt sig av plattformen att omedelbart agera för att täppa igen säkerhetsluckan.

Attacken tros ha pågått ända sedan i mars förra året då programvaran uppdaterades. Byggjätten Skanska varnades när bolaget hade laddat ner den skadliga programvaran och klarade sig undan allvarliga ingrepp.

Tidigare har SVT Nyheter rapporterat att AB Volvo och statliga Rymdbolaget laddat ned den aktuella uppdateringen utan att någon data har stulits. Även norska oljefonden har drabbats, skriver Dagens Næringsliv.

Källa:di.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report