Två av Boeings flygplan tappade motordelar över bebyggda områden i helgen, i USA respektive Nederländerna. Den amerikanska flygbjässen manar bolag som använder berörda modeller att parkera planen tills vidare.

Den ena motorn på en 777-200 tillhörande United Airlines började brinna ovanför Denver i lördags och spred bråte över en förort, innan planet kunde landa i säkerhet. Ingen kom till skada vid händelsen.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Ungefär samtidigt fattade en motor eld på en 747-400 som just lyft från Maastricht. Metalldelar regnade ner över den lilla nederländska staden Meerssen. De träffade bland annat bilar, men även en kvinna ska ha skadats lätt. Planet skulle till New York, men landade i stället i Liège i Belgien.

I båda fallen handlade det om motorer från Pratt & Whitney.

I 747-fallet har Nederländernas luftfartsverk inlett en ”preliminär” utredning.

Vad gäller 777 meddelar Boeing att de flesta sådana plan med likadana motorer ändå står långtidsparkerade på grund av pandemin. Men företaget råder flygbolag att låta samtliga dylika plan stanna på marken tills vidare.

Det rör sig alltså inte om något regelrätt flygförbud. Olika länder kan dock fatta egna beslut, och exempelvis har Japans transportdepartement meddelat att de berörda flygplanen inte får användas.

Källa:TT


SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report