Turistnäringen är viktig för Thailands ekonomi. Så viktig att invånarna i de mest välbesökta turistområdena nu hamnar först i vaccinationskön. 

På ön Phuket siktar man på att minst 460 000 personer – huvuddelen av befolkningen – ska vara vaccinerad innan den 1 juli då man planerar att åter välkomna utländska resenärer.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Det innebär att Phuket-borna får coronavaccin två månader före resten av landet, skriver Reuters. Phuket har även en egen internationell flygplats, vilket innebär att turister kommer kunna röra sig fritt utan risk för att sprida smitta till Thailands befolkning.

– Om vi kan uppnå immunitet på 70-80 procent bland öns befolkning kan vi ta emot vaccinerade turister utan krav på karantän, säger Phukets viceguvernör Piyapong Choowong.

Totalt 95 dödsfall i landet

Thailand har med hjälp av strikta inreseförbud lyckats väl i kampen för att hålla landet fritt från coronasmitta. Landet har nästan 70 miljoner invånare men antalet konstaterade virusfall är så litet som knappt 30 000. Antalet dödsfall kopplade till covid-19 är 95 personer.

De första thailändare som fått vaccin är medlemmarna i landets parlament samt vårdpersonal. Att just befolkningen på Phuket står näst på tur visar hur viktig turistön är för landets ekonomi.

2019 besöktes Thailand av 40 miljoner utländska turister. Pandemiåret 2020 sjönk det antalet till 6,7 miljoner, innan restriktionerna infördes. Nu hoppas regeringen kunna välkomna åtminstone 100 000 till Phuket under årets tredje kvartal. Det spår Yuhasak Supasorn, chef för landets turistmyndighet:

– Det blir en utmaning, men det kommer att bidra till att få fart på landets BNP igen.

Källa:svt.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report