Foto: Mats Montner

Många befann sig på resande fot i påsk. Framför allt ökade resandet till fjällen kraftigt jämfört med förra året, visar statistik från Telia.

Med hjälp av mobildata kan svenskarnas rörelsemönster analyseras, och färsk statistik visar att långresandet under påsken (skärtorsdag–påskdagen) ökade kraftigt jämfört med motsvarande långhelg 2020. För skidorterna handlar det om flera hundra procent.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

”Vi ser en stor ökad rörlighet jämfört med förra påsken, men det kanske inte är så konstigt eftersom restriktionerna var väldigt stränga förra året och många skidorter då hade stängt”, säger Kristofer Ågren, chef för affärsområdet dataanalys på Telia.

Bland annat valde börsnoterade Skistar att stänga ned sina anläggningar under påsken förra året för att minska risken för smittspridning.

Exempelvis ökade resandet från Stockholm till Jämtland med 960 procent jämfört med i fjol. Resorna från Västra Götaland till Dalarna ökade med 499 procent och resorna från Skåne till Jämtland med 253 procent.

Även i en jämförelse med påsken 2019 ökade resandet till fjällen.

”Det kan troligtvis förklaras av att fler valde utlandssemester då och det är fortfarande inte är ett alternativ”, säger Kristofer Ågren.

Även Gotland ser en ökning jämfört med 2020 på 350 procent från Stockholmsregionen. Det är dock en minskning med 36 procent jämfört med 2019. 

Men även om fjällen lockade många i år minskar långresandet totalt sett i en jämförelse med påsken 2019. Från Västra Götaland gjordes totalt 36 procent färre långresor i år jämfört med 2019. För Stockholm och Skåne är motsvarande siffror –22 respektive –43 procent.

”Det är en betydande minskning. På det stora hela reser vi mindre, men vi reser mer till fjällen. De flesta håller sig fortfarande på hemmaplan och kanske väljer att göra kortare utflykter och resor”, säger Kristofer Ågren.

Inför helgen sa Skistars vd Stefan Sjöstrand att besöksantalet under påsken såg ut att vara normala, och att bolagets försiktighetsåtgärder fått tummen upp av myndigheterna.

Källa:TT-di.

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report