Foto:fotoakuten

I covidsargade Italien väcks hopp om en någotsånär normal sommar när uteserveringar och nöjeslokaler delvis öppnar igen. Även i Frankrike lyfts vissa restriktioner under måndagen.

”Äntligen! utropar 26-årige Daniele Vespa, hovmästare på restaurangen Baccano i närheten av Fontana di Trevi i Rom”.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Tre fjärdedelar av Italiens regioner klassas från och med måndagen som ”gula” enligt landets covidvarningssystem. Det innebär att barer och restauranger kan återuppta bordsservering utomhus och dessutom – för första gången på sex månader – hålla öppet en bit in på kvällen.

Det utegångsförbud som råder från klockan 22 ligger dock fast.

”Förhoppningsvis kan vi inom kort öppna även för servering inomhus”, säger Daniele Vespa till AFP.

”Det är början på en återgång till normalitet”. 

Även biografer, teatrar och konsertlokaler tillåts att öppna. Dock med en begränsning på högst hälften av det besökarantal de normalt har plats för.

Pressen har varit stor på premiärminister Mario Draghi att börja lätta på restriktioner då landet genomlider sin värsta ekonomiska recession sedan andra världskriget. Antalet nya smittofall och intensivvårdsinläggningar har den senaste tiden minskat och vaccinationsprogrammet har tagit fart med hittills 17,5 miljoner doser givna, enligt AFP.

Men det genomsnittliga dödstalet per dag den senaste veckan ligger fortfarande på över 300. Vissa experter varnar för en ny smittovåg till sommaren om den gradvisa återöppningen får restriktionströtta invånare att släppa alltför mycket på försiktigheten. 

Italien var första landet i Europa att rammas av pandemin i början av 2020 och är fortfarande ett av kontinentens värst drabbade länder. Förhoppningen är nu att den sargade ekonomin ska räddas genom en stor investerings- och reformplan som delvis finansieras med EU-medel.

Draghi presenterar under måndagen detaljerna i planen, som regeringen räknar med ska leda till en tillväxt på 3,6 procent till 2026.

I Frankrike öppnar under måndagen förskolor och grundskolor, efter att ha hållits stängda i tre veckor. Det är första steget i en gradvis återöppning inför sommaren. Nästa steg är planerat att tas den 3 maj.

Källa:TT

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report