Foto:SAS

Styrelsen i flygbolaget SAS har utsett holländaren Anko Van der Werff till vd och koncernchef. I höstas var han i blåsväder på grund av höga ledningsbonusar i det konkursade bolag han då ledde.

Anko Van der Werff tilllträder senast 15 juli, enligt ett pressmeddelande på onsdagseftermiddagen.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Den nuvarande vd:n Rickard Gustafson kommer under maj att lämna över sina uppgifter till en tillförordnad vd, nämligen Karl Sandlund, kommersiell direktör i SAS, för att tillträda som vd i SKF där vd Alrik Danielson är på väg att lämna.

Anko Van der Werff är vd för det colombianska flygbolaget Avianca sedan 2019, efter fem år på motsvarande befattning i ett mexikanskt bolag. I september 2020 uppmärksammade Reuters Avianca för att ha betalat ut miljonbonusar till vd och finanschefen under pandemin samtidigt som bolaget försattes i konkurs.

Bolaget försvarade sig med att bonusarna var nödvändiga för att ledningen skulle fortsätta att förse bolaget med tjänster.

I pressmeddelandet från SAS nämns inte detta. I stället beskrivs nyrekryteringen som ”en 45-årig holländare med en enastående karriär från den globala flygindustrin”.

Enligt sin Linkedin-profil var han 2006-2009 chef för holländska flygjätten KLM i Sverige, Finland och Baltikum, och samtidigt ordförande i Nederländernas handelskammare i Sverige.

Under 2005-2006 var han marknadschef för norra Europa, stationerad i Stockholm, och hann skaffa sig baskunskaper i svenska.

Anko Van der Werff säger sig vara hedrad av att ha utsetts till ny vd.

”SAS är Skandinaviens ledande flygbolag och har ett starkt varumärke och en lång och stolt historia i flygindustrin, vilket har betytt mycket för att koppla ihop regionen, såväl inrikes som med resten av världen”, säger han i pressmeddelandet, och fortsätter:

”Det ska bli roligt att få återvända till Skandinavien. Jag har många fina minnen härifrån, dels rent professionellt men också med tanke på min familj, eftersom våra två äldsta barn är födda här.”

Han berör sedan SAS påbörjade ”hållbarhetsresa”, som han tror är avgörande för omställningen av flygindustrin.

”Nu ser jag fram emot att få lära känna teamet och alla delar av företaget, och att få sätta igång. Utan tvekan har covid-19 slagit hårt mot hela flygindustrin, men SAS har ett starkt fundament att bygga på”, säger Anko Van der Werff, och avslutar:

”Jag är övertygad om att vi genom att samarbeta över hela företaget kommer skapa ett ännu starkare SAS.”

Anko Van der Werff var en av tre kandidater som pekades ut av norska Dagens Næringsliv den för en dryg vecka sedan, vilket Di då återgav. De andra var den tidigare British Airways-vd:n Alex Cruz och Alexis von Hoensbroech, vd för Austrian Airlines.

Källa:DI

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report