Det handlar till exempel om att serveringsställen måste hålla stängt efter klockan 20.30, med undantag för avhämtning. För restauranger på handelsplats är endast ensamsällskap, alltså en person, välkomna.

Reglerna är Folkhälsomyndighetens och har vid vid tidigare tillfällen också förlängts. Förutom krav på restauranger måste butiker, gallerior och köpcentrum se till att folk handlar på egen hand och max 500 personer får samtidigt befinna sig på verksamheternas totala yta.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

”Läget i hälso- och sjukvården är pressat och gör att restriktionerna måste ligga kvar. Att hålla avstånd till varandra motverkar spridningen av covid-19, och åtgärderna gör det möjligt för människor att hålla avstånd”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

Krogbranschen har tidigare visat stor ilska över reglerna som slår hårt mot näringsidkare och som uppfattas som ”märkliga”. Restriktionen om att det endast är ensamätning som gäller på restauranger vid handelsplatser är ett sådant exempel, enligt Stefan Lundin som är chefsjurist på branschorganisationen Visita.

”Det är en regel som inte kan betecknas som något annat är just märklig. Det är ju ingen skillnad på en restaurang i en galleria och en restaurang på annan plats”, har han sagt till TT.

Källa:TT

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report