Restriktionerna för icke-nödvändiga inresor till EU ska lyftas i stort – och hotet från nya virusvarianter ska i stället hanteras genom en så kallad nödbromsmekanism, föreslår EU-kommissionen.

Kommissionen vill i nuläget införa lättnader för resenärer från länder med ”ett gott epidemiologiskt läge” och för personer som är fullvaccinerade med ett EU-godkänt vaccin, enligt ett pressmeddelande. Personer som senast 14 dagar före inresan fått den sista dosen vaccin ska kunna åka in i EU, enligt förslaget. Barn undantas från reglerna och tillåts resa in i EU med sina vaccinerade föräldrar om de kan uppvisa ett negativt covidtest som tagits de senaste 72 timmarna.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

På sikt kan detta utvidgas till personer som fått de vaccin som fått nödgodkännande från världshälsoorganisationen WHO.

När det gäller ”nödbromsen” är denna tänkt att göra det möjligt för medlemsstaterna att snabbt införa tillfälliga begränsningar för resor från ett särskilt drabbat land.

Medlemsstaterna väntas börja diskutera förslaget på teknisk nivå under tisdagen, följt av ett möte på EU-ambassadörsnivå på onsdagen. När stats- och regeringscheferna väl gett sitt godkännande är det upp till medlemsstaterna att införa förändringarna.

Källa:TT

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report