Foto:norwegian

Flygbolaget Norwegians svenska bolag har ansökt om konkurs, kan Di avslöja samtidigt som Norwegian-aktien är handelsstoppad i Oslo.

Norwegians svenska dotterbolag Norwegian Air Sweden AB har ansökt om konkurs, enligt vad den svenska kommunikationschefen Charlotte Holmbergh Jacobsson bekräftar för Di.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

”Jag kan bekräfta att vi har ansökt om konkurs i Attunda tingsrätt för Norwegian Air Sweden AB”, säger hon.

Bakgrunden är, fortsätter kommunikationschefen, att bolaget i fråga planerades att likvideras i samband med Norwegiankoncernens pågående finansiella rekonstruktion, som bland annat innebär en förenklad bolagsstruktur.

”Men tyvärr finns skulder kvar som vi inte har kunnat reglera, och då har det inte funnits något annat alternativ än att ansöka om konkurs för det här svenska bolaget”, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson.

Hon har inga detaljer om vilka borgenärerna är eller hur stora skulderna i fråga är, men säger att den svenska konkursen inte påverkar själva Norwegiankoncernen eller dess flygdrift. Inte heller är det den svenska konkursansökan som har föranlett Oslobörsens handelsstopp för Norwegian-aktien på tisdagsförmiddagen.

”Vi har försökt och vrida och vända på alla möjligheter som finns”, fortsätter Charlotte Holmbergh Jacobsson och beskriver Norwegian Air Sweden AB:s verksamhet:

”Det är det svenska flygbolaget, som har en AOC (Air Operator’s certificates), en flyglicens kan man säga”, säger hon och nämner att flygplan finns registrerade på bolaget som däremot inte har några anställda. Bolaget har bedrivit både svenska inrikeslinjer och internationella rutter.

Drabbas kunder som köpt flygbiljetter av denna konkurs på något sätt?

”Nej, ingenting. Planen kommer att gå som vanligt och enligt tidigare planerat”, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, som är anställd i bolaget Norwegian Air Resources Sweden AB. Detta bolag har, säger hon, inte ansökt om konkurs.

Hon understryker, i en uppföljningsfråga som Di ställer per mejl efter intervjun, att konkursen inte får några effekter på själva verksamheten i Sverige.

”Det här får inga som helst konsekvenser för Norwegians nuvarande eller framtida flygverksamhet i Sverige. Verksamheten fortsätter som vanligt. Flygverksamheten fortsätter som planerat och resenärer som har bokat eller planerar att boka biljetter behöver inte oroa sig då det här inte får några som helst konsekvenser för våra flyglinjer.” 

Norwegian Air Sweden AB omsatte 919 miljoner kronor år 2019, som är det senaste publika räkenskapsåret, och gjorde en nettoförlust på 76 miljoner kronor samma år.

Källa: di.se

SENASTE NYTT

ANNONS: