I fjol minskade turismen från Norge i länet då coronapandemin gjorde det svårare att röra sig över gränsen. Men den här sommaren är det annorlunda, vaccinpass och lägre smittspridning gör att fler Norrmänn väljer att semestra i Sverige igen, något som bland annat märks på Östersunds camping. 

När Norge, strax efter midsommar, slopade kravet på att karantänsätta sig när man reser in från Jämtlands län var det många i vårt grannland som packade väskorna. Den norska tidningen Adressa rapporterar att 9000 norrmän har passerat gränsen sedan karantänskravet vid inresa slopades. Effekten märks av i Östersund där campingarna fått fler bokningar.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

– Sedan midsommar har 105 norrmän bott här. Jämfört med i fjol, då vi inte hade några norska besökare alls, är det här en 800 procenting ökning så vi är jätteglada att de är tillbaka, säger Johan Ohlzon, platsansvarig på Östersunds Camping.

Beroende av evenemang 

Men trots att det har kommit turister från Norge så står campingen inför utmaningar. Norrmännen utgör vanligen 85 procent av gästerna sommartid och när de uteblev förra sommaren tappade man sin viktigaste intäkt. Även i år så märker man av ett besökartapp då coronarestriktioner hindrar publikevenemang såsom Storsjöyran.

– Östersund är ju en evenemangsstad så vi är lite beroende av att det händer saker som gör att folk vill komma hit. Jag tror att det har gått bättre för fjällcampingarna då folk åker dit för naturens skull, säger Ohlzon.

Käla:svt.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report