Källa:apollo.se

Antalet passagerare på utrikesflyg mer än femdubblades under juni jämfört med samma period förra året, visar statistik från Transportstyrelsen. Charterbolagen vittnar om högt bokningstryck och många ressugna svenskar.

Cirka 323 000 passagerare åkte utrikes från Sverige under juni i år, förra året var det cirka 62 000 resenärer.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

– Svenskarna är mer ressugna än på länge. Vi var lite avvaktande förra året men nu reser vi ganska mycket faktiskt, säger Sandra Miller Kinge, kommunikationschef på Apollo.

Bilden delas av Adam Györki, kommunikationsansvarig på Tui:

– Sedan en vecka före midsommar och framåt har det varit ett väldigt högt bokningstryck på resor under sommaren. Det är ganska ovanligt när vi har sådant väder som vi har nu, säger han. 

1,5 miljoner covidbevis utfärdade

Att det är många som är ressugna märks också bland covidbevisen, som visar om resenären är vaccinerad. Bevisen är till för att underlätta för resor i Europa. Hittills har över 1,5 miljoner covidbevis utfärdats av e-hälsomyndigheten sedan början av juli.

– Vi har sett en stor ökning på resor sedan covidbevisen kom, folk reser en del när de har vaccinerat sig, säger Sandra Miller Kinge.

Det är fortfarande långt kvar till resenivåerna är som innan pandemin. I juni 2019 var det 1 625 000 avresande passagerare utrikes.

– Vanligtvis bokar man sin sommarresa i januari och nu bokar man kanske bara några veckor innan man ska åka. Men om vi fortsätter i bokningstakten vi har sett nu kommer juli-resorna att sälja slut, säger Adam Györki. 

Ökad smitta i många länder

Samtidigt som utlandsresorna blir fler kommer också rapporter om ökad smittspridning runtom i världen, bland annat på grund av deltavarianten. I till exempel Spanien har smittan ökat bland unga och flera restriktioner har tagits tillbaka på nattklubbarna.

– Skulle något förvärras, eller om det kommer nya restriktioner eller rekommendationer, agerar vi naturligtvis på det. Men hittills känns det säkert och man får vara noga med att själv ta sitt ansvar, säger Sandra Miller Kinge.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu alla som har rest utomlands att ta ett PCR-test när de kommer hem till Sverige igen. 

– Vi uppmanar våra resenärerna till att följa restriktionerna som finns, även när man är på semester, säger Adam Györki.

Källa:svt.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report