Fjällvandrarna blivit bättre på att sprida ut sig den här sommaren och fler väljer att vandra under hösten.

Vid uppmärksammade och skadade Blanktjärn i Vålådalens naturreservat i Västjämtland halverades exempelvis besöksantalet den här sommaren.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Dessutom kommer fler vandrare under vardagarna nu i september, tidigare har trycket legat på helgerna, enligt Svenska turistföreningen.

Även den här pandemisommaren slås besöksrekord i fjällen och fler besökare innebär ökat slitage av marken, men i år har vandrarna blivit bättre på att söka sig till nya platser.

– Den mediala uppmärksamheten i våras har gjort att vi faktiskt haft en halvering av antalet besökare, som det ser ut över sommarmånaderna, säger Wictoria Wadman, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Jämtland.

Vad betyder det?

– För naturen betyder det väldigt mycket, den har ju fått ytterligare en viloperiod när det gäller slitaget både vid Blanktjärn men också framförallt efter lederna.

Att fjällvandrarna blivit bättre på att sprida ut sig märks också på Svenska turistföreningen, STF:s, bokningar där det nu ökat på tidigare mindre välbesökta ställen.

– Det är ju jättekul att alla vill upptäcka något nytt men också tar ansvar för att vi inte kan vara på samma plats samtidigt, säger presschefen Jenny Engström.

En annan trend som STF ser i sina bokningar är att sommarsäsongen förlängts till att inte vara koncentrerad till juli, som tidigare år utan spridit ut sig under hösten.

– Även nu när vi går in i september så är det mycket vandrare ute även vardagar och inte bara på helgerna och det mår vi ju alla bra av, både naturen och djuren.

Vid Blanktjärn i Vålådalen införde länsstyrelsen för två år sedan beträdnadsförbud runt sjön, förra sommaren bötfälldes flera personer som klev över avspärrningarna. Även där syns i år positiva förändringar, inga överträdelser har rapporterats.

Inför nästa säsong kommer nya reservatsföreskrifter att tas fram för hela Vålådalens naturreservat, med vandringsleder som lockar vandrare och terrängcyklister från hela Sverige och det kan innebära ytterligare inskränkningar.

– Vi har ju den möjligheten med föreskrifter att inskränka allemansrätten och vad det är, och vem det är och vilka aktiviteter som blir påverkade det kan vi inte uttala oss om nu, säger Wictoria Wadman.

Källa:sverigesradio.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report