Foto:ryanair

Det irländska lågprisbolaget Ryanair avbryter samtalen om att köpa jetplan från den amerikanska flygplanstillverkaren Boeing i en affär värd tiotals miljarder dollar. Orsaken ska vara meningsskiljaktigheter när det kommer till priset, skriver Reuters.

Ryanair är en av Boeings  allra största kunder, men de två bolagens relation har nu fått sig en rejäl törn. Parterna har under flera månader förhandlat om en order på uppemot 250 flygplan av modellen 737 MAX 10, men på måndagen meddelade Ryanairs vd Michael O’Leary att samtalen har kollapsat.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

”Vi är besvikna över att vi inte kunde nå en överenskommelse. Boeing har en mer optimistisk syn på flygplanspriser än vi har, och vi har en historia av att inte betala höga priser för flygplan”, säger han enligt Reuters.

De 250 flygplanen som bolagen har förhandlat om är värda totalt 33 miljarder dollar, men även avdraget för branschövergripande rabatter skulle affären vara värd långt över 10 miljarder dollar – motsvarande 85 miljarder kronor – uppger analytiker för nyhetsbyrån.

En affär med Ryanair skulle enligt bedömare bättra på Boeings rykte efter de två dödsolyckor i Etiopien och Indonesien som bidrog till att 737 MAX-modellen stoppades från trafik i nästan två år. Storordern skulle också påskynda återhämtningen i industrin efter nedgången under pandemin.

Trots turbulensen räknar analytiker och branschexperter med att de båda bolagen kommer att landa ett avtal till slut och att de hårda tongångarna från Ryanairs vd bara är ett led i att sätta press på Boeing, skriver Reuters. Ryanair har dessutom redan i dag en liggande order på 210 stycken plan av modellen MAX 8-200.

Ryanairs aktie handlades upp 1,5 procent på Londonbörsen på torsdagen. Hur Boeings aktie reagerar på beskedet får vi se på tisdagen då Wall Street öppnar igen efter långhelgen.

Källa:di.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report