En vulkan har haft utbrott på den spanska kanarieön La Palma. Bilder från området visar svart rök och lavafontäner från vulkanen, som sprutar flera hundra meter upp i luften.

Runt 5 000 personer har evakuerats och ett 100-tal hem förstörts.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Utbrottet på södra La Palma startade vid 15-tiden lokal tid på söndagen. Svart rök började då bolma upp från vulkanen Cumbre Vieja, belägen i en av de mest aktiva vulkanregionerna i Kanarieöarna.

Bilder från utbrottet visar lavafontäner, rök och sten som sprutar upp.

En serie av jordskalv har skakat ön under veckan, och varningsnivån har höjts till den andra graden på en fyrgradig skala. Under dagen ökade aktiviteten rejält och flera jordskalv har registrerats, det kraftigaste uppmättes till en magnitud på 3,8, uppger Spaniens nationella geografiska institut.

Miljoner kubik lava

Runt 5 000 personer har evakuerats, många till grannön Teneriffa. Soldater har skickats till La Palma för att bistå i evakueringsarbetet, säger försvarsdepartementet. Omkring 35 000 människor bor i närheten av vulkanen. Den svartglödande lavan rör sig sakta framåt längst skogs- och jordbruksmarkerna, hus har fattat eld och minst 100 hem har hittills förstörts. Det uppger den lokala borgmästaren och andra tjänstemän på måndagen, enligt Reuters.

– Såvitt vi kan bedöma ska inte några fler komma behöva evakueras. Lavan rör sig mot kusten och skadorna blir materiella. Enligt experter handlar det om runt 17-20 miljoner kubikmeter lava, säger Ángel Víctor Torres, regional regeringschef.

Enligt TT motsvarar volymen lava 28 fyllda Globen i Stockholm.

”Kan ändras väldigt fort”

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez har skjutit upp en planerad resa till FN:s generalförsamling i New York och i stället tagit sig till ön. På Twitter har han delat bilder från sitt besök, bland annat från ett mottagningscenter för drabbade invånare.

”Vi kommer att fortsätta arbeta för att skydda medborgarna och reparera skadorna”, skriver Sánchez.

Björn Lund, forskare i seismologi vid Uppsala universitet, följer utvecklingen från Sverige.

– Än så länge är utbrottet relativt litet. Men det kan ändras väldigt fort, man vet aldrig hur det fortsätter att utvecklas, säger han till SVT Nyheter.

Inga personskador har rapporterats men vulkanen är fortfarande aktiv.

Senast den hade utbrott var för 50 år sedan, 1971. Då omkom en man när han fotograferade lavan.

Källa:svt.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report