Ännu enklare att resa till Jämtland året runt med SJs utökade trafik
Foto:sj

Den nya tågtidtabellen, som börjar gälla i december, innehåller flera förbättringar för tågresenärer till och från Jämtland. Länets utveckling med ett ökat näringsliv och en ökad året-runt-turism skapar underlag för en utökad järnvägstrafik.

SJ kommer från december att köra fler tåg till och från västra Jämtland, genom att alla intercitytåg går till Duved, året runt. Utökningen är en följd av Jämtlands starka utveckling och ytterligare satsningar inom turistsektorn för att göra länet till ett starkare besöksmål.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

De nya intercitytåg som infördes till i år stannar normalt i Östersund, förutom under vintersäsongen då de går vidare till Duved. SJ har nu beslutat att alla intercitytåg kommer att gå vidare till Duved oavsett säsong eller tid på året. Alla intercitytåg får i och med det Duved som slut- och avgångsort. Till det ska läggas att nattåget till Göteborg får en bättre ankomsttid, klockan 08.15. Sedan 2020 har nattågens ankomsttid till Göteborg tidigarelagts med 2 timmar och 10 minuter.

Med start i december kommer Jämtland att året runt trafikeras av två dagliga intercitytåg Duved-Stockholm, nattåget Duved-Stockholm/Göteborg och av snabbtåget Östersund-Stockholm. Snabbtåget körs som tidigare med en tidig avgång från Östersund och en eftermiddagsavgång från Stockholm.

­- Det här är en efterlängtad satsning. Det förbättrar möjligheten att fortsatt nå vår region på ett hållbart sätt. Satsningen som SJ gör i Jämtland/Härjedalen ser vi som ett resultat av gott samarbete och det möjliggör ytterligare satsningar på att skapa starka året-runt-destinationer, säger Teres Gärdin, vd på Jämtland Härjedalen Turism.

Dagtågen till och från Jämtland har varit några av de SJ-tåg där resandet inte sjunkit lika mycket som på övriga linjer under coronapandemin. Nattågen har haft 40 procent fler resenärer hittills i år, jämfört med samma period innan pandemin. Det relativt stärkta resandet ligger också bakom att SJ nu satsar mer på Jämtland.

­- Under flera år har SJ utvecklat och ökat trafiken till och från Jämtland. Vi har också följt Jämtlands arbete med säsongsutjämning, där man verkar för en ökad spridning av resandet över året för att nyttja den kapacitet som finns inom såväl transportsystemet som på destinationer, något vi möter med att inte bara nattågen utan nu även samtliga intercitytåg går vidare till Västjämtland hela året, säger Jan Kyrk, affärschef på SJ.

Förbättringarna i tågtrafiken är ett resultat av ett flerårigt samarbete mellan politiker i Jämtland Härjedalen, destinationer och turistnäringen, Svenska Turistföreningen och SJ.

-Att SJ utökar trafiken är välkommet. Det förenklar resandet för de som bor och verkar i länet, och förbättrar våra möjligheter att satsa på vårt län och locka ännu fler att besöka oss. I vår strategi ligger att göra Jämtland till ett besöksmål året runt och då är det viktigt att det går att resa hit klimatsmart, säger Elise Ryder Wikén, regionala utvecklingsnämndens ordförande Jämtland Härjedalen.

SENASTE NYTT

ANNONS: