Foto:airbus

United har den striktaste vaccinationspolicyn av alla flygbolag i USA och kvalar även in bland de hårdaste av alla bolag i landet. Från och med tisdagen kan personal som inte vaccinerat sig tvingas lämna sina jobb, rapporterar CNBC. 

Deadline för de United-medarbetare som valt att inte vaccinera sig mot covid-19 passerades på tisdagen vilket öppnar dörren för uppsägningar från flygbolagets håll.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Vid en intervju på Atlantic Festival under måndagen uppgav Uniteds vd Scott Kirby att 98,5 procent av bolagets 67.000 anställda var vaccinerade. I den siffran inkluderades dock inte personal som beviljats undantag på grund av religiösa eller medicinska skäl, uppger en talesperson till CNBC. 

Den som fått ett sådant undantag kommer inte att sparkas utan blir tjänstledig utan lön. Personal som saknar undantag står däremot inför uppsägning, en process som kommer att inledas i dag men väntas ta några veckor. Eftersom skälet för uppsägningen blir att de bryter mot företagets säkerhetspolicy kan de även gå miste om arbetslöshetsersättning.

Alla större amerikanska flygbolag har uppmuntrat sin personal att vaccinera sig men tillvägagångssätten för att få så många som möjligt att ta sprutorma skiljer sig åt. Vissa har erbjudit extra lön eller ledighet som incitament medan bolag som Delta Air Lines planerar att införa en tilläggsavgift på 200 dollar i månaden som ska täcka ovaccinerade anställdas företagshälsovårdskostnader. 

Även om alla flygbolag inte kräver vaccin kan de anställda som väljer att avstå fråntas möjligheten att flyga till vissa resmål.

I Sverige finns inga möjligheter till vaccinkrav men SAS har uppmuntrat alla sina medarbetare att följa vaccinationsprogrammen och ta vaccinet, enligt vad bolagets presschef John Eckhoff sa till TT i augusti. När SAS flyger till länder som kräver att flygpersonalen ombord ska vara vaccinerad låter flygbolaget den personal som de vet har tagit vaccinet åka sträckorna.

Källa:di.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report