Australien börjar öppna gränserna

Fre 1 okt, 2021 - 6:58

Från och med nästa månad kan många australier som under pandemin fastnat utomlands äntligen återvända hem.

”Det är dags att ge australierna sina liv tillbaka”, säger premiärminister Scott Morrison.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Australiens gränser mot omvärlden, som sedan i mars 2020 med få undantag har varit stängda, är på väg att öppnas igen. För vissa delar av landet sker det redan i november.

Till en början kommer det att vara fritt fram för australiska medborgare eller de med permanent uppehållstillstånd och som är fullvaccinerade kan komma in i landet under förutsättning att de genomför en veckas hemkarantän. Och man kommer inte längre begränsa hur många som släpps in i landet.

Ovaccinerade australier kommer fortfarande att behöva genomgå karantän på hotell eller särskilda anläggningar i 14 dagar.

Den exakta tidpunkten när öppningen sker varierar från delstat till delstat, men New South Wales med storstaden Sydney väntas vara först ut.

Öppningen betyder också att fullvaccinerade australier inom kort kommer att kunna resa utomlands utan att först söka särskilt tillstånd. Man siktar också på att etablera karantänfritt resande med andra länder, exempelvis Nya Zeeland.

När gränserna öppnar för icke-australier är ännu inte känt, men Morrison nämner att det för exempelvis studenter eller de med arbetstillstånd från vissa länder kan bli aktuellt i början av nästa år. Den nuvarande gränsstängningen gäller till och med den 17 december.

Källa:TT

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report