Omikron har nått Norge. Varianten har bekräftats i ett utbrott i samband med ett julbord i Oslo där mellan 50 och 60 personer har bekräftats smittade, skriver norska VG. Det smittade ska ha fått milda symptom.

Gästerna på julbordet ska ha varit fullvaccinerade och fått uppmaningen att testa sig i förväg, något norska Folkhälsoinstitutet menar visar att omikron har en stor spridningspotential.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

På grund av deltavarianten är trycket på sjukvården i landet redan högt, vilket oroar experterna.

”Kombinationen av dessa faktorer ökar risken för att ytterligare spridning av omikron nu snabbt kan leda till överbelastning i vården, även om viruset kanske inte ökar sjukdomsgraden. Utbrottet av omikron i Norge anses därför vara allvarligt”, skriver norska Helsedirektoratet, motsvarande Socialstyrelsen i Sverige.

Med anledning av smittan skärper den norska regeringen nu åtgärderna mot corona.

Det handlar dels om regionala åtgärder för Oslo, Asker, Bærum, Grue Kongsvinger, Nord-Odal, Sør-Odal och Gjerdrum. Där ska munskydd bäras när en meters avstånd inte kan hållas, hemarbete rekommenderas och ett maxtak på 100 personer för privata tillställningar införs. Krav om bordsservering på serveringsställen återinförs i dessa regioner.

Landet skärper också inresereglerna och från och med fredag krävs det av samtliga som passerar den norska gränsen att testa sig för covid-19 inom 24 timmar.

I nationella råd manar regeringen vuxna att hålla avstånd och undvika kramar och handslag. Vuxna ombeds också överväga om de kan minska antalet närkontakter och arbetsplatser i hela landet rekommenderas att underlätta hemarbete där det är möjligt.

Källa:svt.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report