Regeringen vill göra det tillåtet att kräva att de som reser med långväga kollektivtrafik har vaccinerat sig mot covid-19.

Resebolagens möjlighet att ställa vaccinkrav ska införas om smittspridningen förvärras ytterligare, enligt förslaget.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Regeringen har nyligen aviserat att vaccinbevis kan komma att krävas för inträde till flera verksamheter, däribland serveringsställen och handelsplatser, om smittspridningen av covid-19 ökar från dagens nivåer.

I en promemoria på torsdagen föreslår regeringen att vaccinbevis även ska kunna krävas i kollektivtrafiken. Förslaget går ut på att operatörer som bedriver långväga kollektivtrafik ska få möjlighet att själva bestämma om resenärer ska behöva uppvisa vaccinbevis, under förutsättning att Folkhälsomyndigheten beslutat att kravet ska få ställas.

”Skälet är att det inte kan uteslutas att smittläget är sådant att alternativet till vaccinationsbevis är att kraftigt begränsa kollektivtrafiken, vilket inte är önskvärt”, skriver socialdepartementet.

Regeringen vill dessutom att det ska finnas beredskap för att återinföra krav på smittskyddsåtgärder i kollektivtrafik med buss eller tåg som överstiger 150 kilometer, sedan de tidigare bestämmelserna om smittskyddsåtgärder i kollektivtrafiken upphörde att gälla i somras.

”Verksamheten ska så långt som möjligt bedrivas på ett sådant sätt att trängsel undviks och att människor kan hålla ett från smittskyddssynpunkt säkert avstånd från varandra”, skriver socialdepartementet.

Sedan den 1 december krävs uppvisande av vaccinbevis för inträde till konserter, idrottsmatcher och andra samlingar inomhus med fler än 100 deltagare. Arrangörer kan dock avstå från krav på vaccinbevis genom att välja att införa olika typer av begränsningar i form av högst antal personer per kvadratmeter och krav på avstånd mellan sällskap.

Källa:TT

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report