En befälhavare på en av Viking Lines Ålandsfärjor har dömts för mutbrott efter att ha bjudit två fartygsinspektörer från Transportstyrelsen på à la carte-middag ombord.

Inspektörerna har både dömts och blivit av med jobbet.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Middagarna skedde 2017 på färjan Cinderella och var värda 450 kronor styck, skriver Dagens Juridik apropå färska hovrättsdomar mot de tre männen.

Exakt vad som åts är inte känt, men den trerätters à la carte-meny på Cinderella som i dag kostar 470 kronor innehåller hummer till förrätt, smörstekt hälleflundra eller oxfilé till varmrätt, och en mjölkchoklad- och mandel-”bavaroise” (en sorts pudding) som dessert.

Befälhavaren döms för givande av muta, och de två inspektörerna för tagande av muta. De två sistnämnda har dessutom blivit av med jobbet.

Till sitt försvar anförde inspektörerna bland annat att de inte utövade någon myndighetsutövning, verkställde någon besiktning eller utfärdade några protokoll. Tingsrätten konstaterade emellertid i sin dom, som nu fastställts i hovrätten, att de visst utfört inspektion.

Befälhavaren sa att han bjöd på middag för ”samverkansdiskussioner” och för att inspektörerna inte skulle behöva gå hungriga.

Inspektörerna dömdes till 50 dagsböter vardera i tingsrätten, men slipper undan böter i hovrättsdomen, bland annat eftersom de blivit av med jobbet.

Befälhavaren döms till 30 dagsböter à 150 kronor i hovrätten, motsvarande 4.500 kronor eller tio à la carte-middagar med gamla priset.

Källa:di.se

SENASTE NYTT

ANNONS: