Foto: Wikimedia Commons CC – Brorsson

Under onsdagen öppnade terminal 4 som är tänkt att avlasta köerna på terminal 5 på Arlanda.

Det har hjälp, även om det tidvis fortsatt varit långa köer, enligt Swedavia.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Vid sjutiden på onsdagsmorgonen var det fortsatt trångt på terminal 5, med köer på omkring 45 till 60 minuter till säkerhetskontrollen

– Det är fortfarande ett högt restryck och det märks, sade Peter Wärring, pressansvarig på Swedavia, under morgonen.

Tanken är att öppnandet av terminal 4 ska minska trängsel och köer. Gångarna mellan terminalerna är öppen, vilket frigör mer yta för resenärerna att vistas på.

”Givetvis avlastat”

Sent på eftermiddagen säger Peter Wärring att omkring 25 flyg som annars skulle ha avgått från terminal 5 avgått från terminal 4 under onsdagen.

– Det har givetvis avlastat, i och med att vi öppnat incheckningen och säkerhetskontrollen på terminal 4 också.

Swedavia har stärkt bemanningen och fler är på väg, vilket även gäller för säkerhetsföretaget Avarn som är ansvarigt för Arlandas bemanning i säkerhetskontrollerna, enligt Wärring.

– Det har bidragit till att det har avlastat, det har varit mindre köer än tidigare. Så att vi öppnade i dag har avlastat. Periodvis har det varit delvis långa köer fortfarande, men det är ett generellt stort tryck, och det är därför vi gör de här åtgärderna.

Kolla med flygbolaget

En nyhet i och med öppnandet av terminal 4 är att den som reser med enbart handbagage kan använda säkerhetskontrollen i 4:an i stället för den i terminal 5.

– Vi uppmanar fortfarande resenärer att kolla med flygbolaget vad som gäller och när incheckning och bagageavlämning öppnar. Det brukar vara cirka två till tre timmar innan avgång, säger Peter Wärring.

– För att korta kötiden i säkerhetskontrollen ytterligare kan man tänka på att ta av sig jackan och plocka upp dator och vätskepåsar ur handbagaget redan i förväg.

Källa:TT-Aftonbladet.se

SENASTE NYTT