Rekordtemperaturer väntas till helgen i stora delar av västra Europa. Experter varnar för att tidiga värmeböljor blir standard i framtiden.

Frankrike, Spanien och andra västeuropeiska länder rustar upp inför en tryckande junihelg som kommer att slå värmerekord. Samtidigt är oron stor för stora skogsbränder, vattenbrist och andra negativa konsekvenser av klimatförändringarna.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Värmeböljor är redan ett faktum i många av Europas länder och på lördagen väntas värmerekord på många håll. 

I fredags mätte man till exempel en temperatur på över 40 grader i vissa delar av Frankrike. Den franska meteorologiska tjänsten Metro France uppger att värmerekord för juni redan slagits i elva områden. På lördag väntas hela 42 grader i vissa områden.

Enligt Matthieu Sorel, klimatolog vid Metro France har en värmebölja inte registrerats så här tidigt under en sommar sedan 1947. Vädret är ett tecken på klimatförändringar, enligt Sorel.

Också i Spanien är hettan påtaglig. I fredags uppmättes över 35 grader i stora delar av landet och skogsbränder härjade på nästan 9.000 hektar mark i nordvästra Spanien.

Bränderna har tvingat omkring 200 personer att lämna sina hem. 

I norra Italien har flera städer aviserat vattenransonering och regionen Lombardiet kan komma att utlysa undantagstillstånd eftersom rekordtorka hotar skördarna.

Även i Storbritannien slog man i fredags rekord för årets varmaste dag då man uppmätte över 30 grader. Det var den tredje dagen i rad som ett nytt värmerekord sattes.

”Det vi bevittnar idag är tyvärr en försmak av framtiden”, säger Clare Nullis, talesperson för FN:s väderorgan WMO, och fortsätter:

”Som ett resultat av klimatförändringarna börjar värmeböljor tidigare.”

Källa:TT-DI.SE

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report