”Utbrottet har startat”, uppger Islands meteorologiska institut. Lava väller ut från vulkanen Fagradalsfjall.

UD varnar svenskar för rasrisken i området. IMO, Islands motsvarighet till SMHI, har haft på känn att vulkanen Fagradalsfjall skulle få ett utbrott. I helgen har över 10 000 jordbävningar registrerats på ön.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Under onsdagseftermiddagen var det ett faktum.

”Utbrottet har startat”, skriver IMO på Twitter.

Utbrottet har inträffat i Fagradalsfjall i den västra delen av Meradalir, cirka 1,5 kilometer norr om Stóra-Hrút, skriver isländska  MBL.

Vulkanen ligger omkring 5 mil utanför Reykjavik. Våren 2021 drabbades området av ett utbrott. Magmaflödet är nu cirka 20 kubikmeter per sekund och vulkanen spyr ut magma ur flera hundra meter långa sprickor samtidigt som gas stiger.

”Det här är ett lite kraftigare utbrott än det förra, det här är kanske femtio procent större i början än det förra utbrottet”, säger vulkanologen Ármann Höskuldsson, till MBL.

UD: ”Var försiktiga”

En övervakningskamera från platsen visar hur lava väller ut från vulkanen. IMO följer utvecklingen i området och forskare på plats ska bedöma situationen. Civilskyddsavdelningen har höjt sin beredskap till ”akutfas”.

Svenska Utrikesdepartementet varnar svenskar i området för rasrisk.

”Resenärer i området bör uppmärksamma att det finns en ökad risk för stenfall och stenfall har rapporterats på flera ställen på Reykjaneshalvön. Människor uppmanas att vara försiktiga i branta sluttningar, nära branta havsklippor och undvika områden där stenar kan rasa”, skriver UD på sin hemsida.

Källa:Aftonbladet.se

SENASTE NYTT

ANNONS: