Sommerros fasad. Foto: Lars Petter Pettersen
Foto: Lars Petter Pettersen

I fem år har renoveringen av art déco-byggnaden Oslo Lysverker och Sommerrokvarteret på Solli plass i Oslo pågått. Det är Norges mest ambitiösa hotellprojekt och man har inte har sparat på krutet. Idag, 1 september, öppnas dörrarna till det slående vackra hotellet.

– Det här är en investering jag har gjort med hjärtat, och mitt hjärta slår med enorm kraft för Sommerro. Jag minns att jag blickade ut över den här byggnaden när Nordic Choice Hotels hade sitt huvudkontor på Solli plass, och jag tänkte direkt att med den här byggnaden och med detta kvarter måste vi skapa ny Oslo-historia. Huset är en hyllning till norsk design och norskt kulturarv. Sommerro är mycket mer än ett hotell. I denna ikoniska art déco-byggnad har vi lagt omsorg om varje enskild detalj, inte bara för övernattande gästers och mötesgästers skull, utan för hela staden, säger Petter A. Stordalen, grundare av Nordic Choice Hotels och ägare av Strawberry.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Sommerrogata 1 byggdes ursprungligen som huvudkontor för stadens elbolag, Oslo Lysverker, 1931. Byggnaden huserar även Vestkantbadet och är ikonisk med sin blandning av nyklassicism, funktionalism och art déco-detaljer. Sommerro köptes av Aspelin Ramm och Strawberry Brothers 2017. Efter omfattande renovering och utveckling i samarbete med Byantikvaren i Oslo står Sommerro klart för öppning torsdagen 1 september.

– Sommerro är Norges mest ambitiösa hotell- och stadsutvecklingsprojekt. Solli plass och Frognergatorna har verkligen vaknat till liv de senaste åren och med ljus i denna unika arkitektoniska pärla kommer vi att skapa ännu mer kraft i den fortsatta utvecklingen av stadsdelen som destination, säger Gunnar Bøyum, vd för Aspelin Ramm.

Sommerro inrymmer för närvarande sex restauranger, två barer, 231 hotellrum och sviter, mötes- och eventlokaler samt kulturscenen Lysverker Scene. Byggnaden inrymmer även en stor wellnessavdelning på 1 400 kvadratmeter med toppmoderna behandlingsrum, medlemsgym och det kulturminnesmärkta Vestkantbadet som står färdigrenoverat 1 november. Högst upp i byggnaden ligger restaurangen TAK Oslo, signerad den svenska stjärnkocken Frida Ronge, med uteservering året runt och en bar. Här kommer också Oslos första året runt-öppna takpool och bastu.

– Det har varit fem krävande år av byggnation mitt i en pandemi. Äntligen kan vi öppna våra dörrar och bjuda in grannar, Oslobor och resenärer från hela landet och hela världen. Byggnaden är ikonisk från källare till tak, med oförglömliga mat och kulturupplevelser. Här står människorna i centrum. Målet har varit att skapa ett hus man inte vill lämna och alltid längtar tillbaka till. Vi ser fram emot att välkomna alla, säger Jarle Moen, hotelldirektör på Sommerro.

Redan innan dörrarna har öppnat har Sommerro nått årets försäljningsmål på 100 miljoner norska kronor, med stor efterfrågan på husets unika mötes- och eventlokaler, utöver hotellrummen. Projektet har fått mycket uppmärksamhet i rese- och livsstilsmedia världen över. Forbes, CNN Travel, Conde Nast Traveler och internationella Vogue med flera har pekat ut Sommerro som en av världens mest spännande hotellöppningar 2022. Byggnaden har även nominerats till Årets Transformationsprojekt 2022 av Oslo Urban Week.

Enligt Pressmeddelande.

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report