Foto:sas

SAS utökar sitt linjenätverk och stärker tillgängligheten mellan Nordamerika och Västsverige och startar en ny direktlinje till New York från Göteborg i april 2023. Rutten kommer att trafikeras tre avgångar per vecka med ett nytt Airbus 321 Long Range-plan.

För första gången kommer man till våren att kunna flyga non-stop mellan Västsverige och USA. SAS expanderar på Göteborg Landvetter Airport och stärker tillgängligheten till Nordamerika med en efterfrågad linje till New York som kommer att trafikeras tre avgångar per vecka. 

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Det finns starka kopplingar mellan Sverige och USA, och New York har länge stått högt på Göteborgsregionens önskelista över nya direktlinjer från Landvetter. En direktlinje till USA innebär kortare restider och förbättrar regionens handelsmöjligheter med USA, som redan idag är Göteborgsregionens största exportmarknad. Det finns runt 200 amerikanskägda företag i regionen och antalet turister från USA ökade stadigt under flera år före pandemin. Man ser återigen en positiv utveckling och USA är den fjärde största utlandsmarknaden i Västra Götaland. Enligt Tillväxtverket registrerades fler än 150 000 amerikanska gästnätter mellan januari-oktober 2022.

– SAS nya linje till ett av världens mest populära resmål är efterlängtad och detta är fantastiska nyheter för regionen. Det är ett kvitto på det långsiktiga arbetet som vi på Swedavia tillsammans med besöksnäringen och näringslivet har bedrivit under flera år. Linjen förbättrar tillgängligheten till Nordamerika och är ett viktigt tillskott till Landvetters befintliga linjeutbud, säger Anna Strömwall, flygplatschef Göteborg Landvetter Airport på Swedavia. USA är en av våra största handelspartners och en viktig marknad både för frakt, inkommande turism och som ett attraktivt resmål för svenskar. 

Före pandemin var det en god mix i efterfrågan mellan affärs- och privatresenärer, liksom mixen mellan svenska och amerikanska resenärer. Majoriteten reste för att turista eller besöka släkt och vänner. 

–  Som en del av SAS strategi att stärka det regionala utbudet i Skandinavien är vi glada över att kunna lägga till interkontinentala linjer från Göteborg och Aalborg. Vi ser en efterfrågan från sekundära städer och är glada över att kunna förbinda ännu fler delar av världen. Airbus A321 Long Range är ett lite mindre långdistansflygplan och perfekt i storlek för att serva den regionala marknaden. Att ha ett bekvämt sätt att resa med färre stopp till spännande städer som New York är något vi tror kommer att värderas högt av våra resenärer”, säger Erik Westman, EVP & CCO, Network and Revenue Management.

Genom projektet GOT Connect samarbetar Swedavia, Business Region Göteborg, Göteborg & Co, Turistrådet Västsverige, Visit Sweden och Västsvenska Handelskammaren för en förbättrad flygtillgänglighet till Göteborg och Västsverige.

– Etableringen av denna nya flyglinje är ett tydligt bevis på Västsveriges starka attraktionskraft som en region där man kan göra affärer, investera och etablera sig. Det kommer bli enklare för våra västsvenska företag att nå en global marknad samtidigt som omvärldens ögon öppnas upp för möjligheterna i vår region. Västsverige är redan dragloket i Sveriges ekonomi och den nya linjen kommer få direkt påverkan för en fortsatt positiv tillväxt. Effekterna kommer också märkas inom besöksnäringen där Göteborg och Västsverige redan idag har en stark attraktionskraft, säger Johan Trouvé VD för Västsvenska Handelskammaren.

Med start den 28 april trafikerar SAS sträckan Göteborg Landvetter Airport (GOT) – Newark Liberty International Airport (EWR) tre gånger per vecka med det moderna flygplanet Airbus 321LR. GOT-EWR kommer att trafikeras på onsdagar, fredagar och söndagar och EWR-GOT på tisdagar, torsdagar, lördagar.

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report