Foto:wikipedia.org

Lufthansas avsikt att köpa en andel i italienska ITA öppnar för ytterligare konsolidering bland flygbolagen, uppger analytiker för Reuters. Bland annat pekas SAS ut som en potentiell uppköpskandidat

På onsdagen meddelade tyska Lufthansa sin avsikt att köpa en andel i det italienska statliga flygbolaget ITA.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

”Planen är att initialt komma överens om att förvärva en minoritetsandel samt optioner som möjliggör ett köp av resterande aktier vid ett senare tillfälle”, uppgav den tyska flygjätten.

Den potentiella affären mellan Lufthansa och ITA bäddar för ytterligare sammanslagningar på den europeiska marknaden. Många europeiska, statsägda flygbolag har haft finansiella problem sedan pandemin slog till men en konsolidering skulle kunna göra återhämtningen mer lönsam, säger analytiker till Reuters.

Bernstein-analytikern Alex Irving pekar framför allt ut TAP, som ägs av den portugisiska staten, som den främsta uppköpskandidaten då landets regering redan har sagt att de överväger en försäljning av hela eller en andel av bolaget. Analytikern pekar ut Lufthansa, Air France-KLM eller British Airways ägarbolag IAG som potentiella köpare.

Både Alex Irving och Kepler Cheuvreux analytiker Ruxandra Haradau-Döser lyfter också fram SAS SAS -2,32% som ett bolag som kan köpas upp. Bolaget står som bekant under en rekonstruktionsprocess, och vd Anko van der Werff har tidigare sagt att bolaget i slutet av den här månaden ska börja sin kapitalanskaffning där målet är att ta in 9,5 miljarder kronor.

Ett tredje bolag som de två analytikerna pekar ut som en uppköpskandidat är det brittiska lågprisflygbolaget Easyjet, där svenske Johan Lundgren är vd och grundarfamiljen Haji-Ioannou är största ägare.

SAS-aktien handlas nu kring 48 öre vilket ger ett börsvärde på 3,5 miljarder kronor. Danska och svenska staten äger 21,8 procent av bolaget vardera.

Källa:DI.SE

SENASTE NYTT

ANNONS: