onsdag 9 jul, 2025

Airhelp vann strejkdomar mot Ryanair – sätter press på SAS

Dela

Efter domar i Göteborgs och Nyköpings tingsrätter tvingas flygbolaget Ryanair att kompensera resenärer som drabbades av en pilotstrejk 2018. Domarna sätter press på SAS, som vägrat att ersätta de resenärer som drabbades av vårens strejkkaos.

Det menar i alla fall flygersättningsbolaget Airhelp som har tagit SAS till domstol för att förmå flygbolaget att betala ut ersättning till de tusentals resenärer som drabbades av den veckolånga pilotstrejken i månadsskiftet april/maj.

SAS har vägrat att betala med hänvisning till att strejken var en ”extraordinär händelse”.

”Vår bedömning är att en sådan här konflikt är att betrakta som en extraordinär händelse och därför är EC 261 inte tillämplig. Det är samma bedömning som ARN gjorde i samband med Norwegians konflikt, och så får vi se hur detta bedöms den här gången. I andra länder har man gjort en annan tolkning och därför är det viktigt att EU nu sätter ner foten och berättar hur lagen ska tolkas”, sa SAS vd Rickard Gustafson till Di i augusti.

Exakt vilken bäring Ryanair-domarna har på SAS lär alltså visa sig, men jämförelsevis varade Ryanair-strejken bara i 24 timmar. Den påverkade emellertid 40.000 resenärer världen över varav 22 flygningar i Sverige berördes.

Domarna avkunnades i oktober i Nyköping och i juli i Göteborg.

Det irländska flygbolaget motsatte sig betalningsskyldighet och menade att flygkaoset var en extraordinär omständighet, vilket tingsrätterna alltså inte köpt. 

Ryanair ska nu betala mellan 250-400 euro, motsvarar cirka 2.700-4.300 kronor, till ett antal drabbade resenärer. 

”Vår ambition är att göra allt för att resenärerna ska få den kompensation de förtjänar vid försenade och inställda flygresor. Domsluten mot Ryanair visar nu att våra kunder kan känna sig trygga i att vi driver saken så långt det krävs”, säger Marie Bexelius, Sverigechef på Airhelp. 

Airhelp menar att sannolikheten för att SAS ska fällas i domstol har ökat i och med avgörandena mot Ryanair.

”Vi anser att SAS borde ta sitt ansvar och ersätta resenärer som drabbas av bolagets interna konflikter. Vi tror att EU-domstolen kommer att komma till samma slutsats”, säger Marie Bexelius.

Dela

Relaterade inlägg

Hotellstrejker planeras på Mallorca, Ibiza och Menorca i sommar. Orsaken är missnöje mot löner och...
En 51-årig svensk turist har dött efter att ha fallit från en balkong på ett...
För ett år sedan, den 17 maj 2024, invigde Snälltåget linjen Stockholm – Köpenhamn, som sedan...
Thailand går från att vara en vinterfavorit till att nu också locka allt fler svenskar...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy