lördag 27 jul, 2024

Dråpslag för resebranschen – riksdagen säger nej till krispaket

Dela

M-förslaget om en statlig fond på 6 miljarder för att rädda reseföretag och ge konsumenter ersättning fick inte stöd i riksdagens civilutskott på torsdagen.

Enligt MP jobbar regeringen med frågan. Samtidigt kommer larm om att nio av tio bolag är på väg mot konkurs. 

UD:s avrådan från resor till hela världen har gett svenska konsumenter rätt att få tillbaka sina kostnader för bokade resor. Men, det är en rättighet som riskerar att inte vara mycket värd om bolagen går omkull. 

Enligt uppgifter från branschorganisationen SRF till SVT är det precis det som nu håller på att hända: Nio av tio resebyråer är på väg mot konkurs och cirka 600 kunder har hört av sig till Allmänna reklamationsnämnden (ARN). 

Endast KD och SD backade upp förslaget, som lades fram av Moderaterna i utskottet. Partiets gruppledare i utskottet, Carl-Oskar Bohlin, är besviken. 

”Vi ser att vi har en bransch som sysselsätter 7.000 personer i Sverige som riskerar att inte finnas kvar framöver”, säger han. 

”Vi kan konstatera att flera av våra grannländer inför olika typer av fondlösningar för att branschen ska överleva krisen och komma ut mer robust på den andra sidan”, säger han vidare. 

Civilutskottets ordförande Emma Hult (MP) förklarar partiets och utskottets nej med att frågan bör hanteras i regeringen. 

”Vi ser också att det behövs en lösning i den här frågan och hoppas att den ska komma inom en snar framtid. Det är en väldigt viktig och angelägen fråga, men vi driver inte politik genom initiativ i utskotten.”

Då har du fått besked att den här frågan bereds i regeringen? 
”Att den bereds vet jag inte, men att vi jobbar med att lösa frågan är den information jag har.”

Hon har inga synpunkter på modellen som Moderaterna och branschen föreslår, utan menar att det är en fråga för tjänstemännen. 

”Men vi måste lösa situationen. Vi vet att de befinner sig i en väldigt akut situation”, säger Emma Hult om reseföretagen. 

Di söker näringsminister Ibrahim Baylan, finansminister Magdalena Andersson och konsumentminister Lena Micko i frågan, utan resultat. Från Ibrahim Baylans pressekreterare Sara Khatemi kommer ett sms. 

”Det kommer in många förslag till regeringen om sätt att mildra effekterna av coronapandemin. Vi välkomnar förslagen och utesluter inte fler åtgärder”, skriver hon.

Källa:di.se

Dela

Relaterade inlägg

Flygplanstillverkaren Airbus aktie faller nästan 10 procent efter en sänkt vinstprognos för 2024. Airbus hänvisar...
Under fredagen väcks åtal för de fyra personer som är brottsmisstänkta efter den omtalade springnotan...
Sedan mitten av maj plågas delar av norra Indien av en värmebölja, med temperaturer på...
Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy