lördag 27 jul, 2024

Guide: Det här gäller om du förlorar jobbet

Dela

Att flertal faktorer påverkar vilken ersättning och vilket stöd den som plötsligt står utan jobb har möjlighet att få. Olika regler gäller om du blir uppsagd eller om din arbetsgivare går i konkurs, till exempel.

Di guidar till vad man som anställd behöver ha koll på när arbetsmarknaden skakar.

Regeringens har presenterat en modell för korttidsarbete för att rädda jobb i krisen. Den kan som mest ge en lönesänkning på 7,5 procent för den anställde, om arbetstiden minskar med 60 procent.

”Det finns arbetsgivare som även med det här kommer att behöva säga upp personal, eller som inte klarar det ändå och går i konkurs”, säger Helène Robson, chefsjurist på Sveriges Ingenjörer, som har många medlemmar som påverkas av coronakrisen.

Omfattas man om korttidsarbete tycker hon att man ska ha koll på vad arbetsgivare och fack enats om kring hur snabbt man måste inställa sig för arbete, om arbetstiden utökas. Det är inte centralt reglerat.

Om du blir varslad, efter att ha omfattats av korttidsarbete, ska lönen återgå till 100 procent under uppsägningstiden. 

”Annars är det sedvanliga uppsägningsregler kring arbetsbrist som gäller, där fack och arbetsgivare förhandlar. Företaget ska tillämpa turordningsreglerna utifrån anställningstid och kvalifikationer”, säger Helène Robson.

Historiskt sett har stora företag haft paketlösningar vid stora uppsägningar. 

”Hur sådana överenskommelser ser ut i ett sådant här krisläge vet vi inte. Man bör tänka på att ta kontakt med sitt fackförbund, om man är medlem, för att få råd kring om allt gått rätt till och bli .”

För att som arbetslös har rätt till a-kassa ska man ha varit medlem i a-kassan i 12 månader och jobbat minst halvtid i minst sex av dem. Maxersättningen är 20.000 kronor i månaden före skatt i 100 dagar, sedan sänks den till knappt 17.000. 

Många fackförbund har utöver det en inkomstförsäkring för sina medlemmar. Hos Sveriges ingenjörer innebär den att man får 80 procent av sin lön upp till 100.000 kronor i månaden, i max 150 dagar. Andra förbund har liknande upplägg.

Här krävs att man utöver a-kassan har varit medlem i facket i 12 månader.

Men långt ifrån alla som nu drabbas har varit medlemmar i varken a-kassa eller fack. Den som inte har rätt till inkomstbaserad a-kassa kan ändå få en grundersättning, på som mest 8.000 kronor före skatt.

Blir man uppsagd är det viktigt att anmäla sig hos arbetsförmedlingen redan den första arbetslösa dagen. Annars förlorar man sin SGI, som styr ersättningen när man blir sjuk.

Går företaget där man jobbar i konkurs träder den statliga lönegarantin in för anställda. Här finns det en tidsaspekt som är viktig. Lönefordringarna får inte vara äldre än tre månader när konkursansökan kommer in till domstol.

”Det är inte helt ovanligt att arbetsgivaren ber de anställda att avvakta, man försöker lösa det och har kanske någon order på gång. Och att begära sin arbetsgivare i konkurs kan kännas jobbigt. Men det är ganska bråttom om man inte får lön, risken är att fordringarna blir för gamla”, säger Helène Robson.

Taket i lönegarantin är strax under 190.000 kronor.

”Det låter kanske mycket men många slår i det taket ganska fort. Det kan också vara fråga om sparad semester och andra fordringar.”

Efter konkursen gäller den statliga lönegarantin under ytterligare en månad, plus under uppsägningstiden. Når man under den tiden taket kan anställningsavtalet hävas och man kan få a-kassa.

”Det kan vara så att viss personal kan behöva fortsätta arbeta under uppsägningstiden, om konkursförvaltaren bedömer att alla fordringsägare tjänar på att man slutför vissa saker. Då ska man ha vanlig lön under den tiden.”

Privatanställda tjänstemän som varslas kan ha rätt till stöd av trygghetsrådet TRR, som bland annat erbjuder personlig rådgivning och utbildningar.

För att omfattas ska man vara tillsvidareanställd vid uppsägningen och ha jobbat i minst ett år, på ett anslutet företag. Det innebär att det måste finnas kollektivavtal på arbetsplatsen. TRR ägs gemensamt av Svenskt Näringsliv och fackförbunden.

TRR kan uppvisa goda resultat hittills. Senaste siffrorna visar att 9 av 10 uppsagda inom sju månader har gått vidare till nytt jobb, utbildning eller startat eget.

”Vi vet också från tidigare kriser att bara 40-45 procent av alla varsel leder till uppsägningar. Men nu är det här extraordinärt, vi vet inte vad det här tar vägen”, säger Erica Sundberg, chef för TRR:s nationella leverans, där man förbereder sig på att det inom kort kommer att bli en kraftig ökning av uppsagda tjänstemän som behöver stöd.

”Vi befinner oss lite i lugnet före stormen.”

Verksamheten har under det senaste året ställts om alltmer mot att bli digital, och hon är övertygad om att de är väl rustade för att hantera uppsägningar i coronatider.

Hennes råd till den som blir uppsagd är att vara aktiv från start.

”Ta tillfället i akt att vässa din kompetens. Det finns så enormt mycket onlineutbildningar. Gå med i olika nätverk. Ur en kris kommer också nya behov, och det kommer att uppstå mycket korttidsbehov. Kanske det inte är ett drömjobb men en möjlighet så länge”, säger Erica Sundberg.

Källa:di.se

Dela

Relaterade inlägg

Flygplanstillverkaren Airbus aktie faller nästan 10 procent efter en sänkt vinstprognos för 2024. Airbus hänvisar...
Under fredagen väcks åtal för de fyra personer som är brottsmisstänkta efter den omtalade springnotan...
Sedan mitten av maj plågas delar av norra Indien av en värmebölja, med temperaturer på...
Gotlandsbolaget, noterat på Nasdaq First North, redovisar ett justerat rörelseresultat på -66,7 miljoner kronor (-62,9)...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy