torsdag 23 maj, 2024

Högt bokningstryck hos researrangörerna – fortsatt svårt med vissa destinationer

Dela

Efter släppta restriktioner är bokningsläget för höst- och vinterresor starkt.

”Förra veckan sålde vi fler resor än vad vi gjorde samma vecka året innan pandemin”, säger Adam Györki, kommunikationsansvarig på TUI.

Men tusentals av bolagets kunder har fått se sina resor om- eller avbokade, då det fortfarande är svårt att resa till vissa destinationer.

Den 24 september hävde UD den pandemirelaterade reseavrådan för resor utanför EU. Det har nu varit fritt fram för svenskar att resa i hela världen sedan den 1 oktober. 

”Det råder inga tvivel om att beskedet var efterlängtat. Den hävda avrådan och de slopade restriktionerna har definitivt fått fart på bokningarna”, säger Charlotte Hallencreutz, kommunikatör på Ving.

På Ving har nya bokningar för resmål de senaste tre veckorna ökat med 63 procent jämfört med föregående tre veckor innan beskedet från UD. 

Charlotte Hallencreutz berättar att de resmål som har tagit fart hos Ving är Teneriffa, som ökat med 96 procent, och Kap Verde, som ökat med 140 procent.

Adam Györki, kommunikationsansvarig på resebolaget TUI, ser också ett ökat sug till destinationen. 

”Kap Verde har ökat med 55 procent jämfört med innan pandemin”, berättar han.

Utöver Kap Verde har man på TUI märkt av en trend av fler resebokningar mot mer exotiska resmål, som Mexiko och Thailand.

Men resorna till de här länderna har inte kommit igång i den utsträckning som TUI hade planerat, vilket utlöst kedjeeffekter i hela bokningssystemet hos researrangören. Tusentals kunder har fått sina resor flyttade eller helt avbokade, och ilskan och frustrationen är stor hos kunder som dessutom inte kunnat komma fram till bolagets kundtjänst, vilket Aftonbladet var först att berätta om. 

Andra bolag rapporterar också om störningar men inte i samma utsträckning som his TUI, då man valt att rikta in sig på andra resemål.

Hos resebolaget Apollo ser man en trend mot en aktiv semester, något som har blivit starkare efter pandemin.

”Det som är häftigt är att fler vill åka på en aktiv semester. Vi har sporthotell som har stort sportutbud och de hotellen har varit fullbokade året runt, där har vi har haft möjligheten att öppna nya hotell”, säger Sandra Miller Kinge, kommunikationschef på Apollo.

Bland populära aktiviteter är padel en uppstickare.

”Padel har varit den mest uppskattade aktiviteten, men även crossfit har varit populärt. Många vill röra på sig och hålla på med aktiviteter, man har kommit igång med att röra på sig under pandemi och vill fortsätta med det och även göra det under semestern”, säger hon.

För samtliga resebolag har bokningarna för hösten varit jämförbara, eller till och med överträffat bokningarna 2019, året innan pandemin. 

”Nu ser det bra ut, till och med bättre än ett normalår om man ser till bokningarna senaste veckorna. Förra veckan sålde vi fler resor än vad vi gjorde samma vecka året innan pandemin” säger Adam Györki.

För de som ska bege sig ut på resa i höst och vinter rekommenderar Sandra Miller Kinge att resa ansvarsfullt.

”Det är väldigt viktigt att man som resenär har koll på inreseregler. Många ska även ha ett nytt pass igen nu när resandet börjar ta fart igen, så viktigt att ha koll på det, se över reseförsäkring, det finns reseförsäkringar som täcker karantän ifall man skulle åka på smitta. Titta över och se till så att man har en bra reseförsäkring.”

Adam Györki rekommenderar även att se till att ha vaccinationsbevis samt att ens resa omfattas av paketreselagen.

”Jag tycker att det ger ett väldigt bra skydd för konsumenter, framför allt under osäkra tider”, säger han.

Källa:DI:SE

Dela

Relaterade inlägg

Reslusten är hög bland svenskarna och 55 procent uppger att de kommer resa utomlands på...
Denna rapport undersöker de kritiska aspekterna av infrastrukturen i Sverige som påverkar rese- och besöksnäringen....
Den har av president Emmanuel Macron beskrivits som ”250 gram magi och perfektion”. Nu blir...
Sex nya rymdturister har varit ute på en kort resa med några minuters tyngdlöshet. De...

Populära inlägg

Vår webbplats använder cookies. Läs mer om vår användning av cookies: Integritetspolicy