
Norwegian begärde nyligen sitt svenska flygbolag i konkurs för att slippa betala flygavgiftsskulden till Transportstyrelsen – men är redan i full färd med nya svenska linjer. Bolaget duckar dock frågan om varför man inte vill betala skulden.
Förra veckan begärde Norwegian Air Sweden AB, flygkoncernen Norwegians svenska dotterbolag, sig självt i konkurs vid Stockholms tingsrätt. Bolaget, hette det i konkursansökan som skrivits under av styrelseordföranden Johan Gauermann, var på obestånd och betalningssvårigheterna var inte tillfälliga.
Konkursförvaltaren, den 71-årige advokaten Thomas Ehrner på advokatbyrån Fylgia, arbetar nu med en bouppteckning där det ska framgå hur stora skulderna är och vilka fordringsägarna är. Till Di sade han i fredags att en av de större borgenärerna är Transportstyrelsen, den myndighet som utfärdar flyglicenser och tar ut diverse avgifter från flygbolag.
På måndagen meddelade myndigheten att dess fordran på Norwegian-bolaget är 6,1 miljoner kronor och avser ”avgifter för tillstånd (årsavgifter), avgifter till luftfartygsregistret samt passageraravgifter (GAS).”
Beloppet är två promille av de 3 miljarder norska kronor som flygbolaget för bara några veckor sedan meddelade att man tog in via obligations- och aktieemissioner.
På svenska Norwegian är Charlotte Holmbergh Jacobsson kommunikationschef.
6 Mkr låter som en ganska liten summa i Norwegiansammanhang, och om Transportstyrelsen hörde till de största fordringsägarna: varför betalar ni i så fall inte beloppet? Är det tvistigt?
”Bolaget har skulder även till andra bolag som till exempel Boeing och Lufthansa Technic. Vi har dock inte möjlighet att kommentera detta ytterligare”, skriver hon i ett mejl till Di på måndagskvällen, och uppger att Norwegian har en god dialog med Transportstyrelsen.
Norwegian uppgav på måndagsmorgonen – bara sex dagar efter att konkursansökan skrevs under – att man från och med måndag 31 maj återupptar flygningar i Sverige. Under våren och sommaren ska den svenska verksamheten utökas till 33 destinationer.
Hur stora nya avgifter till fordringsägaren Transportstyrelsen det kommer att röra sig om för att Norwegian ska kunna bedriva dessa linjer går dock Charlotte Holmbergh Jacobsson inte in på.
”Hela Norwegian har varit föremål för rekonstruktion där affärsfokus har ändrats från interkontinental långdistans och kortdistans till att från och med nu fokusera på Norden och Europa med kortdistanslinjer”, skrive hon i stället, och nämner att det ”nya Norwegian” har en förenklad och mer effektiv bolagsstruktur och verksamhet.
”Vi är nu formellt ute ur rekonstruktionsprocessen och kan därmed fokusera på flygverksamheten”, avslutar hon.
Källa:di.se